Brussels gerecht start Operatie Peterbos
Themabeeld Peterbos wijk Foto: Olivier Matthys
Nadat MIVB-controleurs er door jongeren zijn aangevallen, gaat het gerecht alle dossiers over agressie, drugstrafiek en vandalisme in de Anderlechtse probleemwijk Peterbos bundelen.

Tijdens een controleactie op geldige vervoersbewijzen, zondagavond in de Anderlechtse wijk Peterbos, polsen drie controleurs of enkele jongeren betaald hebben voor hun busticket. Dat is niet naar hun zin. In een mum van tijd verzamelen tientallen minderjarigen aan de bushalte. De drie controleurs krijgen klappen en zien de jongeren aan de haal gaan met hun tablets. Een toevallige voorbijganger kan de scène op beeld vastleggen. 

‘Een van onze controleurs werd geraakt aan de slaap, een tweede kreeg een slag onder het oog en moest worden gehecht’, zegt Guy Sablon van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Het personeel ging gisterochtend over tot een ‘emotionele staking’. De directie beloofde aan Binnenlandse Zaken te vragen of de controleurs pepperspray mogen dragen. Alle veiligheidsmedewerkers krijgen een radiotoestel. Een training in zelfverdediging die al gepland stond, wordt vervroegd.

Mayonaisepotten

Het afranselen van de MIVB-controleurs is het zoveelste incident in de probleemwijk niet ver van het Anderlecht-stadion. Gisteren werd een cameraploeg van het VRT-programma Terzake met stenen bekogeld. Agenten werden er tijdens hun dagelijkse controles ook vanop de daken bekogeld met petanqueballen, mayonaisepotten of stenen.

Sinds begin maart werden al zeven processen-verbaal wegens moordpoging op politieambtenaren opgesteld. 

Volgens Eric Tomas (PS), de burgemeester van Anderlecht, worden in de wijk ook wapens verkocht. Hij kondigde al twintig extra agenten aan, die in shiften een vaste wijkpost zullen bemannen. Tot groot ongenoegen van de jongeren.

Tomas smeekte het Brusselse gerecht om actie te ondernemen. ‘Ik wil niet dat er een dode valt in Peterbos. Het gaat hier om minderjarigen die nog lang niet verloren zijn voor de samenleving. Maar we mogen hen niet laten uitgroeien tot bandieten’, zegt hij. 
Het Brussels gerecht schakelt na het laatste incident een versnelling hoger. Woordvoerster Ine Van Wymersch bevestigt de aanstelling van één referentiemagistraat die alle dossiers rond de wijk Peterbos gaat bundelen. ‘Vandalisme, agressie, drugs, de zeven moordpogingen, alles wordt door één specifiek aangeduide magistraat onder de loep genomen.’

De strategie werd eerder al ook in een probleemwijk in Kuregem succesvol toegepast. Het gerecht hoopt ermee de daders sneller te kunnen identificeren en te berechten.

‘Eind vorige week is op het parket gehamerd op het feit dat we de problematiek rond Peterbos heel serieus moeten nemen. Dat was al het geval, want de problemen zijn niet van gisteren, maar we mogen zulke losstaande incidenten niet minimaliseren.’