Burgemeester Anderlecht vraagt hulp aan justitie
Eric Tomas Foto: BELGA

Éric Tomas (PS), burgemeester van Anderlecht, vraagt hulp aan justitie om de probleemwijk in zijn gemeente onder controle te krijgen. Zondagavond werden drie controleurs van vervoersmaatschappij MIVB nog hardhandig aangepakt door jongeren van de buurt.

‘Ik heb aan het parket gevraagd om een speciale magistraat te benoemen om de toestand in Anderlecht te controleren en te beheersen’, zegt Tomas aan Radio 1. ‘Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, maar nu worden de klachten serieus genomen. Er heerst een strijd tussen wat legaal is en wat niet legaal is’, besluit Tomas.

Zondagavond werden drie controleurs van MIVB aangevallen door jongeren uit de probleemwijk Peterbos. Het incident deed zich voor nadat enkele jongeren waren gecontroleerd op hun vervoerbewijzen. Intussen hadden heel wat jongeren uit de wijk zich rond de controleurs verzameld. Een van hen viel de controleurs aan, waarop rake klappen volgden. De controleurs werden naar het ziekenhuis gebracht.

Ook bij de MIVB komen extra veiligheidsmaatregelen. 'We hebben afgesproken om een aanvraag in te dienen om onze mensen te voorzien van peppersray, iedereen krijgt nu ook een radio en de opleiding zelfverdediging wordt vervroegd. Daarnaast worden een viertal mensen versneld aangeworven', zegt Guy Sablon, woordvoerder van de MIVB aan Radio 1.

Naar aanleiding van de aanvallen op de controleurs van MIVB ging een televisieploeg van VRT in de wijk filmen. Daar gooide een jongen stenen naar de wagen van de televisieploeg. De jongen werd ondertussen opgepakt.