In de Canadese stad Toronto is maandag een witte bestelwagen ingereden op voetgangers. Daarbij vielen tien doden en vijftien gewonden, verklaarde de politiechef. De bestuurder werd opgepakt.

De 25-jarige Alek Minassian reed maandag rond 13.30 uur met een gehuurde witte bestelwagen op een grote weg in Toronto plots het trottoir op. Kilometerslang slalomde hij over de weg en het trottoir en reed hij voetgangers aan. Daarbij kwamen tien mensen om het leven en raakten vijftien anderen gewond.

Toen de zwaar gehavende bestelwagen stopte, kwam het tot een confrontatie met de politie. Minassian dreigde met een vuurwapen, maar nadat een politieagent hem talloze keren aanmaande om op de grond te gaan liggen, kon hij gearresteerd worden zonder dat een schot werd gelost. 

De politie en autoriteiten zijn er op basis van de getuigenissen van overtuigd dat dit een opzettelijke aanval was, al zeggen ze nog geen idee te hebben van het motief van de jongeman. Ze hebben voorlopig geen weet van banden met terreurorganisaties en zeggen dat er geen dreiging is voor de nationale veiligheid.

Trudeau reageert

'Onze gedachten gaan uit naar de mensen die ongewild betrokken zijn bij dit incident', verklaarde premier Justin Trudeau voor het Lagerhuis. 'We zullen de Canadese bevolking in de komende uren op de hoogte houden over wat er is gebeurd', voegde hij eraan toe. Wat later volgden dankbetuigingen.

Het incident vond plaats op het ogenblik dat Toronto gaststad is voor een vergadering van de ministers van Openbare Veiligheid van de G7, nadat er eerder dit weekend ook al de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de groep van zeven vooraanstaande industrielanden (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) had plaatsgevonden.

Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen weet van eventuele Belgische slachtoffers bij het incident. De Canadese autoriteiten hebben nog geen informatie kunnen verstrekken over de nationaliteit van de slachtoffers.

Het getroffen noordelijke stadsdeel North York is overdag een levendige buurt. Er zijn veel winkels en restaurants.