Bitcoindief opgepakt in Amsterdam
Foto: REUTERS

Een IJslandse man ontsnapte vorige week uit de gevangenis in zijn thuisland, maar werd gevat bij onze noorderburen. Dat meldt de Nederlandse politie. De man zou honderden computers gestolen hebben die gebruikt werden voor het delven van bitcoins.

De IJslander Stefansson wordt ervan verdacht bij vier inbraken honderden computers te hebben gestolen die werden gebruikt voor het delven van bitcoins. Vier verdachten, waaronder Stefansson, werden in februari opgepakt. De computers hebben een waarde van ongeveer 1,6 miljoen euro en zijn nog steeds niet terecht.

De man ontsnapte en vluchtte met een lijnvlucht naar Zweden. Toevallig zat ook de IJslandse premier premier Katrin Jakobsdottir op het vliegtuig. Omdat IJsland deel uitmaakt van de Schengenzone, moest hij volgens IJslandse media geen paspoort laten zien. De politie geeft geen details over hoe de man uiteindelijk in Nederland terechtkwam of hoe ze hem op het spoor kwamen. Volgens het persbureau ANP kon hij worden opgespoord via een foto op Instagram, waar hij te zien was voor de Bijenkorf op de Dam in Amsterdam.