Bloementapijt in Hallerbos lokte dit weekend duizenden bezoekers
Foto: Photo News

De bloemenpracht van wilde hyacinten in het Hallerbos lokte het voorbije weekend enkele duizenden bezoekers naar Halle. Vooral zondag was het druk in het bos.

Het Hallerbos, een uitgestrekt openbaar bos tussen Zenne en Zoniën, is elk jaar in april een publiekslieveling door het paarse tapijt van wilde hyacinten. Het eerste weekend waarin het paarse bloementapijt op zijn best is te zien, waren ook de weergoden goedgezind, waardoor heel wat mensen in het bos gingen wandelen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos beschikt niet over exacte bezoekcijfers. ‘Het aantal bezoekers wordt niet geteld. We doen zelfs geen schattingen’, klinkt het. Boswachter Pierre Kestemont houdt het op ‘enkele duizenden’.

‘Het precieze aantal is moeilijk te schatten omdat er verschillende ingangen zijn. Aan de twee grote ingangen was het vooral op zondag erg druk’, zegt Kestemont. De Lijn zette vanuit het centrum in Halle pendelbussen met telkens 110 zitplaatsen in naar het bos. Honderden bezoekers maakten daarvan gebruik.

Boetes

‘Het merendeel van de toeristen blijft met de auto komen’, zegt de boswachter. Nogal wat bestuurders parkeerden hun wagen op een fietspad. De politie van Eigenbrakel heeft diverse foutparkeerders een boete gegeven.

Administratieve boetes werden vorig weekend ook uitgeschreven in enkele bossen in de Vlaamse Ardennen in Oost-Vlaanderen. De dienst Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos sanctioneerde er een tiental overenthousiaste bloementoeristen in het Kluisbos, het Koppenbergbos, het Brakelbos en het Muziekbos. Daar zijn soortgelijke bloementapijten te bewonderen.

‘De Natuurinspectie beboet alleen hardleerse bezoekers’, zegt Kestemont. ‘Sommigen gaan ondanks een aanmaning toch in de bloemen staan om toch maar een betere foto te kunnen nemen.’

Bloementapijt in Hallerbos lokte dit weekend duizenden bezoekers
Foto: Photo News
Bloementapijt in Hallerbos lokte dit weekend duizenden bezoekers
Foto: Photo News