Alitalia vliegt jaar na faillissement nog steeds: Europa opent onderzoek
Foto: AP

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar een lening van de Italiaanse overheid aan het noodlijdende Alitalia. De luchtvaartmaatschappij kreeg vorig jaar een noodlening van 900 miljoen euro tot een overnemer gevonden werd, maar die staatssteun was mogelijk illegaal.

Alitalia startte in mei vorig jaar de procedure voor het faillissement op. De Italiaanse overheid stelde toen een aantal bestuurders aan die toezien op de sanering en verkoop van het bedrijf. De luchtvaartmaatschappij kreeg ook een noodlening van 900 miljoen euro om in de lucht te kunnen blijven.

Volgens de Europese Commissie gaat het mogelijk om staatssteun die niet overeenstemt met de Europese mededingingsregels. De lening loopt van mei 2017 tot december 2018, de ‘maximale duur van zes maanden is dus overschreden’, klonk het maandag. De Commissie betwijfelt ook of de steun beperkt is tot het minimum om de maatschappij draaiende te houden. 

De bestuurders die door de Italiaanse overheid zijn aangeduid, zeggen dat de maatschappij intussen uit de schulden is. Volgens de Italiaanse minister van Industrie Carlo Calenda heeft Alitalia de lening daarvoor ‘amper’ nodig gehad.

Verschillende kandidaat-overnemers

De Italiaanse overheid zoekt intussen verder naar een koper voor Alitalia. Onder meer de Duitste concurrent Lufthansa en het Britse Easyjet zijn geïnteresseerd, volgens Italiaanse media is ook het Hongaarse Wizz Air van plan een bod te doen.

De volgende Italiaanse regering moet de knoop doorhakken, al is een nieuwe coalitie na de verkiezingen van 4 maart nog niet meteen in zicht.