Topman Korean Air stuurt zijn dochters de laan uit
Emily Cho. Foto: AP

Emily en Heather Cho, de twee dochters van Cho Yang-ho, voorzitter van Korean Air, vertrekken uit het bedrijf. Dat heeft het Zuid-Koreeanse persbureau Yonhap gemeld. Beide dames raakten eerder betrokken bij incidenten waarbij ze hun macht misbruikten.

Cho Yang-ho, voorzitter van Korean Air, nam zelf de beslissing om zijn dochters Emily en Heather, te ontslaan. Emily, vicevoorzitter van de luchtvaartmaatschappij, en oudste dochter Heather, sinds kort aan de slag bij de hotelketen van Korean Air, zullen vervangen worden door professionele managers. Cho verontschuldigde zich ook voor de commotie die is ontstaan door het gedrag van zijn familieleden.

De ontslagen komen er nadat er een onderzoek werd ingesteld naar het gedrag van Emily Cho. Ze zou tijdens een vergadering een glas water in het gezicht van een medewerker van een reclamebedrijf hebben gegooid.

Heather zat eerder enkele maanden in de cel na het ‘nootjesincident’. In 2014 verplichtte ze een vliegtuig terug te keren naar de gate op de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy. Ze was furieus omdat haar macadamianoten werden geserveerd in een zakje, en niet in een kommetje.

De zaak voedt het debat in Zuid-Korea over de macht van de enorme industriële concerns in het land, zoals Samsung en Hyundai. Er is meer en meer maatschappelijke druk voor transparantie bij de concerns, die worden gecontroleerd door enkele families.