Zuid-Korea zet luidsprekers aan Noord-Koreaanse grens uit
Foto: AP

Zuid-Korea stopt met de verspreiding van propaganda via luidsprekers aan de grens met Noord-Korea. Dat zei het ministerie van Defensie in Seoel maandag. Daarmee wil het “de militaire spanning verminderen” en een “sfeer voor vreedzame gesprekken” creëren, in de aanloop naar de top tussen beide Korea’s.

Enkele dagen voor de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft die laatste beslist om de luidsprekers aan de grens uit te zetten. Het ministerie van Defensie heeft niet te kennen gegeven of de propaganda na afloop van de top opnieuw zal worden uitgezonden.

Al sinds 1963 zendt Seoel aan de grens afwisselend nieuwsberichten, popmuziek en anti-Noord-Koreaanse boodschappen uit. De uitzendingen werden in het midden van 2015 stopgezet, maar begin 2016 weer opgestart na een kernproef van Noord-Korea.

Ook Noord-Korea zendt propaganda uit aan de grens, maar het is niet duidelijk of ook Pyonyang zijn luidsprekers heeft uitgezet of dat nog van plan is. Na de openingsceremonie van de Winterspelen dit jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang - die het toneel waren voor toenadering tussen de Korea’s - zette het regime het volume wel lager.

Afgelopen vrijdag kondigde Pyongyang aan dat het zijn kernproeven en rakettentests zou opschorten.

Kim en Moon ontmoeten elkaar op 27 april in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de wapenstilstand tussen beide Korea’s werd ondertekend.