De organisatoren van de Ten Miles in Antwerpen vroegen deelnemers om het parcours rustig uit te lopen of te wandelen nadat verschillende sporters onwel waren geworden door de warmte. De tijdsregistratie werd stopgezet.

De medische hulpdiensten hebben zondag verschillende sporters moeten verzorgen die onwel zijn geworden tijdens het lopen. 'Ze kampten vooral met oververhitting, uitdroging en complete uitputting', zegt An Luyten van het Rode Kruis, die zelf meeliep en de hitte aan den lijve ondervond.

Een veertigtal mensen werd overgebracht naar het ziekenhuis. Enkele lopers zullen de nacht moeten doorbrengen op intensieve verzorging. De vrijwilligers van het Rode Kruis verzorgden een 300-tal lopers in hun hulpposten. Eén deelnemer werd gereanimeerd.

Maatregelen

De organisatie besliste om de tijdsregistratie te stoppen om zo het wedstrijdelement weg te halen. Om te vermijden dat lopers zich forceren, stelt de politie op de Gerlachekaai en aan de Waaslandtunnel ook trechters in opdat de lopers afremmen en even op adem kunnen komen. Het medisch interventieplan werd een tijdlang afgekondigd.

‘Op het warmste punt van de dag is het aantal mensen dat onwel werd, plots snel omhooggeschoten’, zei Gert Van Goolen van organisator Golazo. ‘Daardoor was alle capaciteit van de medische hulpdiensten volzet. We hebben dan in overleg met de ordediensten en de stad beslist om de chronometrage stil te leggen. Dat is onderweg zo gecommuniceerd aan de lopers.’

Het gaat om een preventieve maatregel, zei Van Goolen. ‘Het gaat er vooral om dat we het risico niet willen lopen om géén capaciteit meer te hebben wanneer er echt iets ernstigs gebeurt.’

Warmste editie

Meer dan 40.000 lopers namen deel aan de Ten Miles en de marathon. Volgens de organisatie ging het om de warmste editie ooit.