Ook De Wever veegt Antwerpse coalitie met Groen van tafel
Foto: Jan Van der Perre

Bij de voorstelling van de verkiezingsslogan zei Groen-voorzitster Meyrem Almaci niet met N-VA te zullen samenwerken in Antwerpen. Dat is ook nooit in de gedachten van Bart De Wever opgekomen, reageert de N-VA-burgemeester.

Een samenwerking tussen N-VA en Groen moeten we na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober niet snel verwachten. ‘U ziet dat ik nog veel haar op mijn hoofd heb, en er is geen enkel haar dat daaraan denkt’, reageerde burgemeester Bart De Wever zondagochtend, voor hij startte aan de marathon van Antwerpen.

‘Ik heb in mijn leven nog nooit naar iemand gelonkt, in geen enkele context trouwens. Ik heb voor Antwerpen hoogstens gezegd dat ik deze coalitie wil verderzetten’, zei hij aan VRT NWS. ‘Volgens de laatste peilingen is dat ook perfect mogelijk als je naar de zetelverdeling gaat kijken. Dat is mijn voorkeur en dat blijft mijn voorkeur.’

De Wever reageerde daarmee op de uitspraak van Groen-voorzitster Meyrem Almaci, die zaterdag had benadrukt dat een samenwerking tussen Groen en N-VA in Antwerpen ‘uitgesloten is’. ‘We zijn de uitdager van de N-VA in Antwerpen en we gaan dat ook blijven.’ Een standpunt dat Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien eerder al had duidelijk gemaakt in een debat. In andere gemeenten is het aan het lokale bestuur om te beslissen met welke partijen een coalitie kan.

Ook over samen met N-VA regeren op Vlaams of federaal niveau was Almaci categoriek: ‘Als ons programma diametraal tegenover hun programma staat, zie ik niet in hoe we een samenwerking kunnen realiseren’.

Peeters houdt de boot af

De Wever liet eerder al herhaaldelijk blijken dat hij een voortzetting van de huidige coalitie met Open VLD en CD&V na de verkiezingen best ziet zitten. CD&V-kopman Kris Peeters, die vrijdag geconfronteerd werd met vernietigende peilingsresultaten voor zijn partij, hield daarover zondagmiddag echter de boot af bij VTM Nieuws.