Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) heeft zichzelf opgevolgd als winnares van Luik-Bastenaken-Luk bij de vrouwen. De Nederlandse was in een spannende finale net iets sterker dan Amanda Spratt (Mitchelton-Scott. Van der Breggen won eerder deze week ook al oppermachtig de Waalse Pijl.

De vroege vlucht kwam op naam van drie rensters: Vita Heine, Louise Norman Hansen en Rachel Neylan. Ze reden maximaal 1:15 voorsprong bij elkaar. Maar op de eerste van vier hellingen, de Côte de la Vecquée, zakte hun voorsprong snel tot onder de 20 seconden, wat Julie Van De Velde van Lotto Soudal Ladies inspireerde om de oversteek te maken naar voren. Heine was intussen weggesprongen vooraan, Van De Velde beende haar bij en ze reden samen over de top, al was het peloton niet ver. In de afdaling zagen ze de groep met favorieten terugkeren, op 52 km van het eind was alles te herdoen.

Boels-Dolmans houdt controle

Met nog 47 km voor de boeg wilde Claudia Koster La Redoute niet afwachten en anticipeerde ze door in de aanval te gaan. Zonder succes, Boels-Dolmans hield het peloton in een stevige greep. Wat later liet de Nederlandse ploeg Alena Amialiusik wel gaan, Pauline Ferrand-Prévot counterde en zou al snel alleen op pad trekken en een bonus van 45 seconden verzamelen.

Boels-Dolmans panikeerde niet. Op de derde helling, La Roche Aux Faucons, dichtte Van der Breggen de kloof op de Française. In haar zog zouden ook Ashleigh, Annemiek van Vleuten en ploegmate Megan Guarnier aansluiten. Ferrand-Prévot kon het tempo niet volgen en viel af. Het kwartet reed 20 seconden voorsprong bij elkaar, maar zou nog tien dames zien aanpikken.

Sterke Spratt

Voor Amanda Spratt, ook al aanvalslustig in de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race, ging het niet snel genoeg en ze trok in de aanval. In geen tijd had ze 50 seconden voorsprong en Boels-Dolmans moest alles uit de kast halen om haar terug te nemen. Het was Anna van der Breggen zelf die de kloof zou moeten dichten op de laatste helling van de dag. Moolman volgde gezwind, maar zou wat later die inspanning moeten bekopen. De Nederlandse kwam bij de Australische, maar die moest in de slotkilometer het hoofd buigen. De zege was dus voor Van der Breggen, Spratt finishte op zes seconden. Van Vleuten won bijna een minuut later de sprint om de derde plaats voor Moolman.

Indrukwekkende Van der Breggen maakt favorietenrol waar en volgt zichzelf op in Luik
Foto: Photo News

“Het was een vrij ingewikkelde koers”, vertelde Van der Breggen achteraf. “De sterkste rensters kwamen wel boven tijdens de wedstrijd, maar er wisten toch ook steeds weer meiden van achteren terug te komen. Tactisch is dat dan ook best lastig. Het was ook vechten tot aan de finish. Ik ben erg blij dat ik het af heb kunnen maken.”

Van der Breggen won eerder dit jaar al de Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen en woensdag nog de Waalse Pijl. “Maar dat gaat zeker niet vanzelf. We doen er als rensters en team genoeg voor om het zo te laten gaan. Van buitenaf lijkt het misschien gemakkelijk, maar bij zo’n week als deze komt ook heel veel spanning kijken. We hebben hier met het complete team naartoe gewerkt. En nee, dit went zeker niet. Zeker niet als je een koers rijdt zoals we dat vandaag deden. De spanning was echt groot in de laatste kilometers. Spratt had een heel goede aanval. We wilden niet te veel doen, om niet ons kruit te verschieten, maar je kunt ook niet te weinig doen. Dan kom je namelijk te laat. Als je dan uiteindelijk weet te winnen, na zo’n koers, dan is dat heel mooi.”