Beke: ‘Beslissing over verlenging F-16’s is een jaar geleden genomen’
Foto: BART DEWAELE

De levensduur van de huidige F-16’s met vijf of zes jaar verlengen is volgens Wouter Beke voorlopig niet aan de orde. ‘Het is aan de minister van Defensie om de lopende procedure af te ronden’, zei de CD&V-voorzitter in De Zevende Dag. Enkel wanneer aan het einde van de rit zou blijken dat er niet aan de opgelegde voorwaarden is voldaan, ‘komt alles opnieuw op tafel’.

De afgelopen week werd in de Kamer uitgebreid gedebatteerd over het dossier van de F-16’s. Er was onder meer een dertien uur durende hoorzitting over de manier waarop binnen Defensie was omgesprongen met een memo van Lockheed Martin over de mogelijke levensduurverlenging en over de precieze betekenis van de tekst.

De slotsom van die lange dag hoorzittingen was dat enkel luitenant-kolonel Rudi Decrop, beter bekend als de kolonel X die de bal in het dossier aan het rollen bracht, volhoudt dat onze F-16’s zonder problemen zes jaar langer in de lucht kunnen blijven voor een lage prijs, zelfs een pak goedkoper dan de aankoop van nieuwe toestellen. Die stelling werd tegengesproken door de andere aanwezigen van de luchtmacht, maar vooral door de experten van Lockheed Martin en het Amerikaanse leger.

Volgens Beke is het wachten op het resultaat van de lopende procedure. ‘De beslissing over de vervanging is een jaar geleden genomen in de schoot van de regering’, aldus Beke. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de minister van Defensie (Steven Vandeput, red.) om die procedure af te ronden en dan een voorstel voor te leggen aan de ministerraad.’

Speculeren of vooruitlopen op een mogelijke levensduurverlenging van de huidige vloot, wil de CD&V-voorzitter niet doen. Enkel wanneer finaal zou blijken dat er niet aan de opgelegde voorwaarden is voldaan, komt volgens Beke ‘alles opnieuw op tafel’.