Franse sterren veroordelen ‘nieuw antisemitisme’
Duizenden Fransen kwamen op straat na de moord op Mireille Knoll Foto: EPA-EFE

Meer dan 250 bekende Fransen, onder wie ex-president Nicolas Sarkozy en acteur Gérard Depardieu, hebben een manifest ondertekend om het ‘nieuwe antisemitisme door islamitische radicalisering’ aan de kaak te stellen.

‘De voorbije jaren werden elf joden vermoord door radicale islamisten, en soms gemarteld, alleen maar omdat ze joods zijn’, luidt het in het manifest dat gepubliceerd werd in Le Parisien Dimanche. ‘We eisen dat het gevecht tegen dit democratisch falen een nationale zaak wordt, voor het te laat is. Voor Frankrijk niet langer Frankrijk is.’

De ondertekenaars veroordelen de ‘stille etnische zuivering’ die wordt aangestuurd door de toenemende islamitische radicalisering. ‘Franse joden lopen 25 keer meer risico op aangevallen te worden dan hun medemoslimburgers’, klinkt het. Ze wijzen ook de media met de vinger, omdat ze zich niet genoeg laten horen over deze zaken.

Het manifest werd onder meer ondertekend door ex-president Nicolas Sarkozy, zangeres Françoise Hardy, acteur Gérard Depardieu, zakenman François Pinault, politicus Bernard Cazeneuve en zanger Charles Aznavour.

Het manifest komt er nadat vorige maand de 85-jarige joodse Mireille Knoll werd vermoord in Parijs. Ze was deels verbrand en had elf messteken in haar lichaam. Het motief van de twee verdachten die werden aangehouden wijst in de richting van antisemitisme.

Andere namen die worden genoemd in het manifest, zijn deze van Mohamed Merah die in 2012 een bloedbad aanrichtte op een Joodse school in Toulouse, en Amedy Coulibaly, die in 2015 vier mensen doodde in een Joodse supermarkt, dezelfde dag dat een terreuraanval plaatsvond op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo.