Deense uitvinder kent woensdag zijn straf voor ‘duikbootmoord’
Foto: AFP

Het proces tegen Peter Madsen, de Deense uitvinder die terechtstaat voor de dood van de Zweedse journaliste Kim Wall, loopt ten einde. Woensdag wordt het vonnis uitgesproken.

Madsen heeft al schuldig gepleit en gaf toe het lichaam van Kim Wall in augustus 2017 in stukken te hebben gesneden. Volgens hem was het de enige manier om haar uit de duikboot te krijgen, nadat ze was gestorven ‘als gevolg van een ongeval’.

Volgens Madsen, die bij ondervragingen meermaals zijn verhaal veranderde, zou de 30-jarige journaliste giftige stoffen hebben ingeademd die vrijkwamen bij een drukprobleem in de stuurcabine. Elf dagen later spoelden haar lichaamsdelen aan voor de kust ten zuiden van Kopenhagen.

Maar tijdens het proces werd duidelijk dat de 47-jarige Madsen zich had voorbereid. Op zijn computer werden tientallen filmpjes en links teruggevonden waarop onthoofdingen, maar ook seksueel misbruik en martelingen te zien zijn. De avond voor Wall aan boord stapte van de Nautilius gaf de Deen op Google nog de zoektermen ‘onthoofding’ en ‘vrouw’ in, zo ontdekten speurders.

De Australische documentairemaakster Emma Sullivan getuigde tijdens het proces hoe Madsen tijdens een interview met haar diezelfde dag nog had verteld hoe hij vreesde te weinig zelfcontrole te hebben, mocht hij ooit terechtstaan bij een moordzaak. ‘Hij zei dat hij moest leren om te zwijgen, omdat hij moeite had om bepaalde zaken voor zichzelf te houden.’

Hoewel de uitleg van Madsen over de dood van Wall ‘technisch mogelijk’ werd verklaard door experts, blijft openbaar aanklager Jakob Buch-Jepsen er ten stelligste van overtuigd dat Madsen de journaliste gewurgd en onthoofd nadat hij haar gemarteld had om een gewelddadige seksuele fantasie te vervullen.

Hij vraagt een levenslange gevangenisstraf voor de uitvinder. In Denemarken worden tot levenslang veroordeelden gemiddeld na vijftien jaar vrijgelaten.