Waarom mannen op de rand van een zenuwinzinking staan, er toch nog één volwassene over Trump waakt, en Aron Berger ook voor de politiek naar zijn rabbijn luistert
Gezichtsherkenning bij Facebook: toestemmen is uw paspoort afgeven.
Op deze warmste aprildagen ooit zijn de dingen uit de haak, en niet alleen in Antwerpen. Dit zijn twaalf van de interessantste artikels van de voorbije week.

Het zijn toch rakkers bij Facebook. Ze bieden opnieuw gezichtsherkenning aan, een technologie die ze zes jaar geleden moesten schrappen uit privacybezorgdheid. Gezichtsherkenning maakt het makkelijk om mensen op foto’s te taggen. Wie toestemt, geeft zijn paspoort aan Facebook. We weten intussen hoe veilig het daar zit.

2.

Gezinnen hebben nu 20 procent meer schulden, in verhouding tot hun inkomen, dan in 2010. En de vastgoedprijzen blijven stijgen. Dat is een explosieve cocktail, schrijft econoom Gert Peersman. Wat als de rente stijgt? Intussen wakkeren alle regeringen die schulden bij gezinnen aan. Terwijl veel maatregelen gewoon de prijzen verhogen. Een cruciale column.

3.

Het valt uit te leggen, en misschien zelfs te begrijpen, dat sommigen geen slechte bedoelingen hebben als ze de hand van een vrouw niet willen schudden. Deze week hadden er maar weinig oren naar die uitleg.

4.

Niet alleen die handdruk zou politiek lastig worden. Lees dit interview met Aron Berger en de vraag rijst wie Kris Peeters eigenlijk op zijn lijst wilde zetten: een orthodoxe jood uit Antwerpen of een rabbijn uit Israël? Een mooie illustratie van hoe lastig kritisch en autonoom denken is voor een orthodoxe gelovige.

5.

De nieuwe correspondenten van De Standaard begonnen deze week te publiceren, journalisten die enkele maanden de tijd krijgen om een actuele kwestie grondig uit te spitten, voorbij de waan van de dag. Plastic is een van de onderwerpen. Het besef rijpt dat we onszelf verstikken in plastic. Binnenlandredacteur Tom Ysebaert zoekt uit of we alternatieven hebben en wat we bereid zijn om te veranderen. Plastic is nu eenmaal licht, handig, betrouwbaar en sterk. Daarom de ongemakkelijke vraag: als we alles in rekening nemen, zijn de alternatieven dan echt duurzamer?

6.

Ook mannen worden het onderwerp van een correspondentschap. Ze liggen na #metoo in de knoop met zichzelf, stelt Peter Vantyghem vast. Van de weeromstuit is een nieuw ideaal van hyperviriliteit in opmars. Neem Jordan Peterson, de nieuwe conservatieve goeroe. Kin omhoog, een snuifje Nietzsche en vooral recht in de leer.

7.

Ook Ian Buruma las Jordan Peterson. Die nieuwe mannelijkheidscultus doet hem denken aan de opgeblonken laarzen van Mussolini die met de hand op de riem stond te oreren. Potsierlijk, maar niet zonder gevaar.

8.

Dit is de indrukwekkendste infografiek die we ooit hebben gemaakt. Hij houdt het midden tussen een animatiefilm, een infografiek en een strip. Er zit een berg data onder, en slimme algoritmes, maar u ziet een dag in het leven van uw gemeente. Hoe goed doet uw bestuur het? Zijn burgers tevreden? Meer dan 170.000 lezers hebben intussen een kwart miljoen keer een dag doorlopen. Digitale journalistiek is teamwerk. Zes mensen werkten eraan mee, onder regie van Tina Boeykens.

9.

Vorige week hield de wereld zijn adem in rond één vraag: was er nog een ‘adult in the room’ die Donald Trump uit het hoofd kon praten wild raketten af te schieten op Syrië die ook Russen zouden treffen. Tussen alle nieuw aangestelde haviken bleek die er toch te zijn. 

10.

De ontnuchtering is totaal, stelt de Zweedse culturele elite onthutst vast na het #metoo-schandaal in de Zweedse Academie die de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt. Weg is de mythe. De halfgoden van de Academie blijken plotseling ordinaire, ruziënde, feilbare en sterfelijke leden van een saai comité.

11.

Ons geheugen is afschuwelijk onbetrouwbaar. Daarom nemen we foto’s. Die zijn op een andere manier onbetrouwbaar. Een prachtig stuk van Marjoleine de Vos over hoe we jagen op het ware leven terwijl ons dat voortdurend door de vingers glipt.

12.

Schreef De Standaard dat echt, vroeg chef cultuur Filip Van Ongevalle zich af toen hij de krant als bron geciteerd zag staan in een persbericht vol ronkende lof.