Groen focust op ‘geluk’ en weigert samenwerking met N-VA
Meyrem Almaci lanceerde de slogan 'Groen maakt gelukkig'. Foto: James Arthur Gekiere/belga

Op de campagnemeeting in Gent heeft Groen de verkiezingsslogan bekendgemaakt: ‘Groen maakt gelukkig’. Voorzitster Almaci verwacht veel van de lokale verkiezingen. Ze zei ook niet met N-VA te zullen samenwerken in Antwerpen.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci verwacht veel van de lokale verkiezingen. De groenen zullen in meer steden en gemeenten opkomen dan ooit voordien. En bovendien steeds vaker op eigen benen, dus niet in kartel. Volgens Almaci moeten Vlaanderen en Brussel zich dan ook klaarhouden voor ‘een groene golf’. ‘Wij gaan het best mogelijke resultaat neerzetten in de geschiedenis van deze partij. Dat is de ambitie’, aldus Almaci.

Aan VRT benadrukte ze ook dat een samenwerking tussen Groen en N-VA in Antwerpen ‘uitgesloten is’. ‘We zijn de uitdager van de N-VA in Antwerpen en we gaan dat ook blijven.’ Een standpunt dat Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien eerder al had duidelijk gemaakt in een debat. In andere gemeenten is het aan het lokale bestuur om te beslissen met welke partijen een coalitie kan.

Ook over samen met N-VA regeren op Vlaams of federaal niveau is de Groen-voorzitster categoriek: ‘Als ons programma diametraal tegenover hun programma staat, zie ik niet in hoe we een samenwerking kunnen realiseren’.

Geluk centraal

Inhoudelijk zetten de Vlaamse groenen geluk centraal. De partij voerde een eigen buurtonderzoek uit bij 1.000 Vlamingen en Nederlandstalige Brusselaars en daaruit blijkt dat die onder meer wakker liggen van verkeersveiligheid, betaalbare woningen en meer groen.

Groen wil op elk van die thema’s sterk inzetten. Zo moet de verkeersveiligheid verbeteren zodat ouders niet langer bang hoeven te zijn om hun kind alleen naar school te laten fietsen. De partij belooft ook meer bos en groen. ‘Als het van ons afhangt, krijgt elke Vlaming en Brusselaar gegarandeerd een bos op maximum vijf kilometer van zijn woonplaats en behouden we in de landelijke gemeenten de open ruimte’, aldus Almaci.

Door zo sterk in te zetten op die thema’s, durft Almaci te zeggen dat haar partij ‘gelukkig maakt’.

De campagnebijeenkomst in de Gentse Eskimofabriek is meteen ook het startschot van een grote deur-aan-deurcampagne van Groen. Duizenden leden en vrijwilligers zullen de straat optrekken met een flyer gedrukt op bloemzaadpapier met de centrale vraag: ‘Wat maakt jou gelukkig in je buurt?’