Mier ontdekt die explodeert als vijand in de buurt is
De mierensoort werd ontdekt in de jungle van Borneo. Foto: shutterstock

Wetenschappers die de jungle van het Aziatische eiland Borneo verkennen, hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. In de wildernis troffen ze een kolonie aan van de ‘Colobopsis explodens’, een mier die zichzelf laat ontploffen om zo mogelijke vijanden uit te schakelen.

Diep in de jungle geldt de wet van de sterkste nog altijd. Geen wonder dus dat sommige dieren bijzondere verdedigingsmechanismen ontwikkelen om er te kunnen overleven. Weinige daarvan zijn echter zo drastisch als die van de ‘Colobopsis explodens’, een mierensoort die zopas werd ontdekt in de wildernis van het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo.

‘Explodens.’ De naam verklapt het al een beetje. Als een vijand blijft aandringen, bijt de mier in zijn aanvaller om zichzelf vervolgens te doen ontploffen. Ze doen dat door hun buik zo hard op te spannen dat hun eigen lichaam uit elkaar scheurt. Door de explosie komt er een giftig, geelachtig slijm vrij, dat de indringer doodt en zo de kolonie redt. De mier in kwestie komt ook zelf om het leven.

Niet alle mieren van de soort beschikken over de eigenschap: alleen de kleinere werkmieren, steriele vrouwtjes, kunnen zichzelf opofferen.

‘Ontploffende mieren’ zijn zeer zeldzaam. Deze ‘Colobopsis explodens’ is de eerste nieuw ontdekte soort sinds 1935, zo meldt het vakblad Zookeys.