Anna van der Breggen topfavoriete bij de vrouwen voor Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Photo News

De eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik voor dames kwam vorig jaar op naam van de Nederlandse Anna van der Breggen. Ook nu is ze opnieuw favoriete, mede ook dankzij haar vierde overwinning op rij in de Waalse Pijl afgelopen woensdag.

Van der Breggen zorgde vorig seizoen voor een historisch drieluik met zeges in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Afgelopen zondag in de Amstel ging de overwinning naar haar ploegmate Chantal Blaak, die woensdag niet aan de start stond in Hoei, maar een dubbel zit er nog altijd in zondag voor de olympische kampioene. “We hebben met de ploeg meerdere troeven”, sprak Van der Breggen na de Waalse Pijl. “Ik gun ook een ploegmate de overwinning, zoals ik graag had gezien dat Megan (Guarnier, mee in de vlucht vlak voor de slotklim van de Muur van Hoei) toch voorop bleef en de zege zou pakken na zo’n moeilijk seizoen vorig jaar. Dat is ook de sterkte van ons team: we hebben meerdere dames die kunnen winnen en gunnen elkaar de zege. Het is een sterkte die we zondag in Luik ook moeten uitspelen.”

Van der Breggen is topfavoriete, voorts wordt het uitkijken naar de outsiders: de Française Pauline-Ferrand Prévot, het duo Amanda Spratt en Annemiek van Vleuten van Mitchelton-Scott, de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio, de Nederlandse Ellen van Dijk, de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elia Longo Borghini.

Vorig jaar maakte Van der Breggen het verschil op de laatste klim en soleerde ze naar de zege. Dankzij haar overwinning in de Waalse Pijl staat Van der Breggen overigens opnieuw aan de leiding in de Women’s WorldTour en start ze zondag in de paarse leiderstrui.

De dames starten om 10u45 in Bastenaken en de finish wordt verwacht omstreeks 14u30 in Ans na 136 km. Bij de heren worden elf hellingen afgewerkt, de dames krijgen er vier voor de wielen geschoven: Côte de la Vecquée (6,7 km, 4,9%) na 82,5 km, Côte de la Redoute (2 km, 8,9%) na 100 km, Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km, 11%) na 116 km en Côte de Saint-Nicolas (1,2 km, 8,6%) na 130 km.