Armstrong betaalt 5 miljoen dollar en vermijdt zo rechtszaak en immense schadeclaim
Foto: Photo News

Lance Armstrong heeft een minnelijke schikking van vijf miljoen dollar betaald aan de Amerikaanse regering om zijn rechtszaak af te kopen. De Amerikaan ontloopt daarmee een gigantische schadeclaim na zijn dopingbekentenissen.

Met de minnelijke schikking komt er zo een einde aan een aanslepend proces dat door voormalig ploegmaat Floyd Landis werd aangespannen. Nadien kreeg het de steun van de Amerikaanse overheid, die Armstrong na zijn dopingbekentenis in 2013 aanwreef dat de Amerikaan onterecht subsidies kreeg in zijn periode bij US Postal.

De schadeclaim was met 100 miljoen dollar niet min, maar enkele weken voor het echte proces van start zou gaan (7 mei) kon de voormalige wielrenner dus een overeenkomst vinden met de overheid. Een vijfde van het bedrag gaat naar Landis om zijn gerechtskosten te vergoeden.

“Claim was onterecht”

“Ik ben blij dat ik vrede heb kunnen sluiten met de Amerikaanse post”, zegt Armstrong in een statement. “Ik blijf nog altijd overtuigd dat hun claim onterecht was. Ik heb altijd het maximum gegeven voor de US Postal-ploeg en was trots om hun kleuren te dragen in de Tour. Die herinneringen zal ik nooit vergeten.”

Armstrong schrijft ook dat hij blij is dat hij het nu achter zich kan laten. “Ik kijk er nu naar uit om mij bezig te houden met de leuke dingen in het leven: mijn 5 kinderen, mijn vrouw, mijn podcast, verschillende interessante film- en boekenprojecten, mijn werk voor het kankerfonds en mijn passie voor de sport.”