'Rusland en Syrië proberen locaties van chemische aanval te ontsmetten'
Luitenant-generaal Kenneth McKenzie Foto: AP
De VS hebben 'betrouwbare informatie' dat Rusland en Syrië proberen om de locaties van de vermoedelijke chemische aanvallen te 'ontsmetten'. Dat verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Het is nog steeds onduidelijk wanneer de experts van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan hun opdracht in de Syrische stad Douma kunnen beginnen.

'We hebben betrouwbare informatie dat Russische functionarissen samenwerken met het Syrische regime om de toegang van de inspecteurs van de OPCW tot Douma te vertragen', zei woordvoerster Heather Nauert donderdagavond op een persconferentie. 'Russische functionarissen proberen samen met het Syrische regime om de locaties van de vermoedelijke chemische aanvallen te ontsmetten en de bewijzen van het gebruik van chemische wapens te verwijderen.'

‘Damascus kan nog steeds gifgasaanval doen’

Eerder op de dag had de Amerikaanse luitenant-generaal Kenneth McKenzie gemeld dat ook na de luchtaanvallen van drie westerse mogendheden op Syrië zaterdag, Damascus nog over ‘overblijvende’ scheikundige militaire slagkracht beschikt.

De ‘overblijvende slagkracht' is waarschijnlijk verspreid, over het hele land op meerdere sites’, zei McKenzie. ‘Zij zullen de slagkracht hebben om in de toekomst beperkte (chemische) aanvallen te doen. Ik zou het niet uitsluiten. Maar als zij dergelijke aanvallen overwegen, moeten zij over hun schouder heen kijken en zich zorgen maken want wij houden hen in de gaten en wij hebben de capaciteit om hen opnieuw aan te vallen als dat nodig is.’

De luitenant-generaal kon niet zeggen of er in de drie bij de bombardementen geraakte sites wel degelijk chemische wapens aanwezig waren. ‘Onze conclusies zijn dat onze wapens hun doel hebben getroffen, wij hebben de graad van het gewenste succes tegen deze drie sites behaald en wij denken dat er waarschijnlijk chloor en sarin was, en misschien op de drie sites’.