Minder chauffeurs beboet tijdens flitsmarathon
Foto: BELGA

De politie heeft bij de grootschalige snelheidscontroles van woensdag en donderdag in totaal 35.158 overtredingen vastgesteld. Dat zijn er minder dan bij de vorige flitsmarathon. De politie hoopt dat dit wijst op een mentaliteitswijziging.

In totaal werden 1.390.425 voertuigen gecontroleerd. Van de gecontroleerde personen beging 2,53 procent een snelheidsovertreding. Bij de vorige editie in oktober 2017 was dat nog 2,82 procent of 36.561 bestuurders. Van 91 personen werd het rijbewijs ingetrokken, tegenover 107 intrekkingen bij de vorige flitsmarathon.

Het aantal overtredingen bij de flitsmarathon ligt rond hetzelfde niveau als bij de editie van april 2017. Toen reed 2,5 procent, ofwel bijna 33.500 bestuurders, te snel.

De federale politie hoopt dat de resultaten de voorbode zijn van een mentaliteitsverandering. ‘Kunnen we zeggen dat de sensibilisering vruchten begint af te werpen? Er valt ongetwijfeld nog een lange weg af te leggen om hardleerse snelheidsduivels meer verantwoordelijkheid bij te brengen, maar over de laatste resultaten mogen we toch enigszins optimistisch zijn’, klinkt het in een communiqué.

De negende editie van de flitsmarathon kaderde in een Europese actie die er kwam op initiatief van TISPOL, het Europees netwerk van de wegpolitie.