Zo kunnen ook vegetariërs barbecueën
Seppe Nobels, chef van Graanmarkt 13. Foto: Jan Van der Perre

Zomerse temperaturen vragen om een barbecue. Helaas betekent dat voor veel vegetariërs toekijken hoe hun gezelschap vlees staat te bakken terwijl zij het moeten stellen met een koude salade. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Seppe Nobels, chef van Graanmarkt13, gaf in ‘Grillmasters’ op Vier deze tips voor (meer) groenten op de barbecue.

‘Groenten grillen is zeker niet moeilijker dan vlees bakken. Maar vlees op de barbecue, dat zit letterlijk en figuurlijk ingebakken bij de Belgen. Ik kan of wil de wereld niet veranderen, maar ik wil mensen wel inspireren en laten zien dat het ook anders kan. Door hamburgers of worstjes eens te vervangen door bijvoorbeeld pompoen, oesterzwammen of asperges’ aldus Nobels. Zes tips om uw barbecue ook geschikt te maken voor vegetariërs:

1/ ‘Echt alle groenten zijn geschikt voor op de barbecue. Zélfs sla. Je neemt een jonge krop sla, snijd die middendoor en legt die met de platte kant naar beneden op de grill. In enkele minuten wordt de sla goudbruin. Op smaak brengen met peper en zout of eventueel een dressing.’

2/ ‘In plaats van te genieten van een fris biertje tijdens het grillen, stop je een blikje speciaalbier tussen de kolen. Wanneer je het deksel sluit, loopt het blikje bier over door de hitte en op die manier stoom je het vlees en de groenten en verkrijg je een bijzondere smaak.’

3/ ‘Ga eens voor een ander soort bijgerecht dan de typische schijfjes komkommer of aardappelsalade, en kies bijvoorbeeld spits- of witte kool. Heb je een barbecue met deksel? Maak dan in de kool enkele sneetjes en stop er kaneelstokjes in. Laat de kool een hele nacht garen in de gesloten barbecue. Laat de kool de volgende dag afkoelen en pluk de buitenste (zwartgeblakerde) blaadjes eraf. Of ga eens voor radijsjes, die worden minder pikant op de barbecue en behouden hun kleur.’

4/ ‘Maak van barbecueën ook een feest voor de kinderen aan tafel. Hoe? Door bijvoorbeeld een appel in te pakken in klei en die in de kolen te leggen. Laat de kinderen hem nadien stukslaan met een houten lepel en de appelmoes loopt eruit. Spektakel gegarandeerd.’

5/ ‘Met de zomer in aantocht halen veel mensen hun barbecuetoestel nu pas vanonder het stof. Hoewel we eigenlijk het hele jaar door kunnen barbecueën. In ieder geval: volg altijd de seizoenen. Waar we in de winter voor bieten, knollen en schorseneren gaan, is het nu het moment voor de eerste lentegroenten: asperges, radijzen en paksoi.’

6/ ‘Gooi niets (of niet te veel) weg. Het loof en de wortels van groenten zijn perfect eetbaar. Je hoeft dus niet alleen de venkelknol te gebruiken, ook het loof kan je fijn snijden en over je gerecht strooien voor extra smaak en garnering. Net als het loof van radijsjes: heerlijk! Weet ook dat je van alle keukenkruiden en doorgeschoten groenten de bloemen kunt eten.’