Twee maanden voor WK nieuw incident met oerwoudgeluiden in stadion waar Rode Duivels spelen
Foto: Photo News

De Russische Voetbalbond (RFS) heeft een onderzoek geopend naar de oerwoudgeluiden die fans van topclub Spartak Moskou woensdag maakten aan het adres van de Kaapverdiër Nuno Rocha van FK Tosno in de halve finales van de Russische Beker, zo maakte de RFS donderdag bekend. Op twee maanden van het WK geen goede reclame voor Rusland...

Nuno Rocha kreeg de oerwoudgeluiden naar zijn hoofd geslingerd vlak nadat hij de beslissende strafschop had gescoord. De wedstrijd was op 1-1 geëindigd, waardoor strafschoppen uitsluitsel moesten brengen. De Kaapverdiër was de kwalificatie voor de finale aan het vieren in de buurt van de Ultra’s van Spartak. Tijdens de televisie-uitzending waren de oerwoudgeluiden duidelijk te horen.

“Na de eerstvolgende speeldag in de competitie zullen we de Bekerwedstrijden onderzoeken”, maakte de Disciplinaire Commissie van de RFS bekend. “Wat betreft de racistische gezangen tijdens Spartak-Tosno kunnen we momenteel nog niet veel vertellen. Eerst willen we de wedstrijdbeelden bestuderen.”

Kwalijke reputatie

Het Russische voetbal sleept al jaren een bijzonder kwalijke reputatie van geweld en racisme met zich mee en lijkt daar met het WK in het verschiet geen greep op te krijgen. Onlangs startte de Wereldvoetbalbond FIFA een disciplinaire procedure op tegen de Russische bond naar aanleiding van de oerwoudgeluiden die eind maart te horen waren tijdens de oefeninterland Rusland-Frankrijk (1-3) in Sint-Petersburg. Tijdens de vriendschappelijke interland waren in het stadion racistische geluiden te horen aan het adres van de zwarte spelers.

De oerwoudgeluiden waren zelfs hoorbaar op tv toen Paul Pogba in de 73e minuut de bal raakte. Vorige maand opende de Europese Voetbalbond UEFA dan weer een disciplinaire procedure tegen Zenit Sint-Petersburg na racistische geluiden gericht aan Leipzig-middenvelder Naby Keita in de Europa League.

Rode Duivels

Volgens Fare, een ngo die strijdt tegen discriminatie in het voetbal, werden vorig seizoen niet minder dan 89 gevallen van racisme geregistreerd tijdens voetbalwedstrijden in de Russische competities. Op het WK van komende zomer spelen de Rode Duivels hun tweede groepswedstrijd tegen Tunesië in het stadion van Spartak.