‘Noord-Korea staat achter volledige denuclearisatie’
Kim Jong-un Foto: AFP

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in laat weten dat Noord-Korea akkoord is met een volledige denuclearisatie van het schiereiland. ‘Ze hebben geen voorwaarden gesteld waar de Verenigde Staten niet akkoord mee kunnen gaan’, aldus Moon. Noord-Korea heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Het statement komt er in de aanloop van de ontmoeting tussen Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in mei of juni. Volgens Moon is een vredesakkoord en zelfs economische hulp mogelijk indien Noord-Korea de nucleaire wapens opgeeft. In het verleden wou Noord-Korea dat enkel overwegen als de Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea zouden worden gehaald en als het nucleaire afweersysteem werd weggehaald uit Zuid-Korea en Japan.

‘Historisch kans’

Trump zei eerder vandaag dat hij hoopt op een succesvolle ontmoeting met Kim Jong-un, maar dat hij ‘respectvol’ zal vertrekken indien het niet verloopt zoals gepland. Toch vindt de president dat de bijeenkomst een ‘historische kans’ is.

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Mike Pompeo, heeft afgelopen paasweekend in het geheim de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un al ontmoet in Pyongyang. ‘De ontmoeting verliep zeer vlot en er is een zeer goede verstandhouding ontstaan. De details van de top worden op dit moment uitgewerkt. De denuclearisatie wordt iets prachtig voor de wereld, maar ook voor Noord-Korea!’, tweette Trump.

Het is van 2000 geleden dat er nog een ontmoeting op een dergelijk hoog niveau is geweest tussen beide landen. De toenmalige Buitenlandminister onder president Bill Clinton, Madeleine Albright, zakte af naar Noord-Korea om er Kim Jong-il, de vader van de huidige leider, te treffen.