Groot-Brittannië wil plastic rietjes en wattenstaafjes verbieden
Themabeeld Foto: Photo News

De Britse regering steekt een tandje bij in de strijd tegen de plasticvervuiling. Tegen eind dit jaar moet er een wet zijn die rietjes, wattenstaafjes, roerstokjes en cocktailprikkers uit plastic verbiedt.

Dat heeft minister van Milieu Michael Gove donderdag aangekondigd. ‘Plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik zijn een gesel voor onze zeeën en dodelijk voor ons kostbare milieu en zeefauna. Het is dus van vitaal belang dat we nu handelen’, aldus Gove.

In de loop van het jaar komt er nog een overlegronde over welke plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik verboden kunnen worden. Volgens de diensten van Brits premier Theresa May komen er zeker ook uitzonderingen, zoals het gebruik van rietjes in een medisch kader.

Statiegeld

Groot-Brittannië heeft al stappen gezet om schadelijke plastickorrels uit schoonheidsproducten te krijgen en het gebruik van plastic zakken aan banden te leggen. Plastic zakken in grootwarenhuizen zijn betalend, maar de regering-May wil dat systeem veralgemenen tot alle winkels in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook plannen om statiegeld in te voeren op plastic flessen, zoals dat al bestaat in andere Europese landen.

Premier May wil andere landen die deelnemen aan de top van staats- en regeringsleiders van het Gemenebest (Commonwealth) de komende dagen in Londen oproepen om zich aan te sluiten bij de strijd tegen plastic voorwerpen. De Britse regering zal er aankondigen 61,4 miljoen pond (omgerekend iets meer dan 70 miljoen euro) uit te trekken om nieuwe manieren te ontwikkelen om te verhinderen dat plastic in de oceanen terechtkomt.

In het Verenigd Koninkrijk worden elk jaar zo’n 8,5 miljard plastic rietjes weggegooid.

De Queen doet ook mee

Ook de Britse Queen draagt haar steentje bij. Zij kondigde al een ban af op plastic rietjes en flesjes in Buckingham Palace. Tijdens vergaderingen zullen voortaan alleen nog glazen waterflessen klaarstaan. Het zijn kleine stapjes, maar volgens een woordvoerder van het Britse koningshuis is het de Queen menens om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.