Nood aan ICT’ers nog nooit zo hoog
Foto: REUTERS

De Belgische arbeidsmarkt heeft dit jaar 16.000 digitale profielen nodig. Dat schrijft De Tijd. De nood aan geschoolde ICT’ers was nog nooit zo hoog.

Dat blijkt uit cijfers van Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie. Niet alleen technische bedrijven zijn volop op zoek naar de juiste profielen, ook de voedingssector en de havens zitten met een tekort.

De Belgische economie is op zoek naar 400 IT-consultants, 2.400 systeemontwikkelaars, 1.600 projectmanagers, 1.200 verkopers en 1.200 medewerkers voor IT-helpdesks. In totaal telt België vandaag 200.000 ICT’ers, maar jaarlijks is er nood aan 4 procent extra krachten.

‘Vandaag is zowat elke sector doordrongen van technologie en is er een duidelijke versnelling voelbaar’, zegt Patrick Slaets, hoofd data-analyse bij Agoria aan De Tijd. Volgens hem zijn naast de aantrekkende conjunctuur ook de digitalisering en de robotisering de reden voor de grote vraag.

De schaarste zet bij sommige bedrijven een rem op de groei, Dominique Leroy, ceo bij Proximus, noemde het al de grootste bedreiging voor het telecombedrijf.