David Copperfield onthult verdwijntruc in rechtbank
Foto: AP

Illusionist David Copperfield (61) heeft in de rechtszaal een van zijn trucs moeten uitleggen nadat een vrijwilliger gewond zou zijn geraakt.

Een Britse man, David Cox, woonde in 2013 een show bij van David Copperfield in Las Vegas. Daar werd hij uit het publiek geplukt als een van dertien vrijwilligers. Maar tijdens de truc zou hij zich hebben verwond en daarom heeft hij Copperfield voor de rechter gesleept.

In de rechtszaal zei Copperfield dat hij niet wist dat iemand was gewond geraakt tot hij aangeklaagd werd. De illusionist gaf wel toe dat het zijn fout zou kunnen zijn als een vrijwilliger in een goocheltruc gewond raakt. ‘Dat hangt af van wat er gebeurd is’, zei hij. ‘Als ik verkeerds heb gedaan, dan zou het mijn fout zijn.’

Cox zegt dat hij blijvende hersenschade en lichamelijke letsels heeft opgelopen en dat hij meer dan 400.000 dollar aan medische kosten heeft.

De rechter wou dat Copperfield uitlegde hoe de truc in zijn werk gaat. Aanvankelijk weigerde hij. Maar uiteindelijk heeft producer Chris Kenner de truc onthuld.

In de act doet de Amerikaanse illusionist dertien willekeurige mensen uit het publiek plaatsnemen op een platform. Wanneer hij even later het gordijn wegtrekt, zijn de mensen verdwenen en duiken ze weer op achterin de zaal.

Kenner vertelde dinsdag dat ervaren medewerkers achter de schermen de dertien vrijwilligers in sneltempo met zaklampen door donkere gordijnen leiden, langs gangen, buiten, binnen en door de keuken van het MGM Grand resort. Zo zijn ze op tijd om langs de achterkant van het theater opnieuw binnen te glippen voor de grote apotheose van de truc.

Op de vraag van Cox’ advocaat of het een hindernissenparcours betrof, antwoordde Kenner negatief. Tien minuten eerder had Copperfield zelf nog zonder problemen dezelfde route genomen voor een andere truc, klonk het.

Volgens Cox lagen de gangen vol met stof en puin, omdat in delen van het gebouw gewerkt werd. Hij viel en werd met een ontwrichte schouder naar het ziekenhuis gebracht.

David Copperfield voerde zijn spectaculaire truc in twintig jaar tijd al duizenden keren uit.