Steven Vandeput: ‘F-16’s langer in dienst houden zit er niet meer in’
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) Foto: BART DEWAELE

‘Lockheed Martin is duidelijk, op basis van deze gegevens zit een langere levensduur van onze F-16’s er niet in’, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op Radio 1. Een studie van het Amerikaanse Lockheed Martin deed uitschijnen dat de F-16’s langer mee zouden kunnen gaan, maar een team van de US Air Force en Lockheed zelf drukte die hoop gisteravond laat krachtig de kop in.

Minister Vandeput bevestigt dat de aanbestedingsprocedure voor nieuwe gevechtsvliegtuigen gewoon doorgaat. ‘De F-16’s zijn vandaag nog goede toestellen, maar dat zal niet altijd zo blijven. We moeten ze vervangen’, zegt Vandeput in De Ochtend op Radio 1. ‘Er is gisteren grondig weerlegd dat de toestellen zomaar langer kunnen worden gebruikt. We moeten durven door te gaan met de beslissingen die we genomen hebben.’

Gisteren werd nog 13 uur gedebatteerd in de Kamercommissie Defensie over de F-16’s. Kolonel x bleef erbij dat de F-16’s langer in de lucht kunnen blijven dan 8.000 uur.

Maar Lockheed Martin, de producent van de F-16’s en kandidaat om de volgende gevechtsvliegtuigen te leveren, en de Amerikaanse luchtmacht zijn het daar niet mee eens. ‘Het is onmogelijk om de levensduur van F-16’s uit Block-15 te verlengen met de info die wij nu hebben’, zei Jeff Gates, kolonel bij de Amerikaanse luchtmacht en verantwoordelijk voor het F-16-programma.

Vandeput vindt dat er meer vertrouwen moet zijn in de onderzoeken die al gebeurd zijn. ‘We zullen dus de aankoopprocedure afwerken, en dan ben ik ervan overtuigd dat de regering op basis van mijn advies de juiste beslissing zal nemen.’