Strafpleitster Caluwaerts op twee bij Open VLD Antwerpen, ter vervanging van Turtelboom
Erica Caluwaerts stapt in de actieve politiek bij Open VLD. Foto: rr

Strafpleiter Erica Caluwaerts (40) krijgt de tweede plaats op de Antwerpse Open VLD-lijst. Het partijbestuur keurde woensdagavond de kandidatuur unaniem goed. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en lijsttrekker Philippe De Backer heeft het nieuws bevestigd.

Caluwaerts bouwde zich een reputatie op als strafpleiter in een reeks correctionele en assisenzaken rond onder meer drugs, huisjesmelkerij en moord. Ze was al op jonge leeftijd actief bij de liberalen. Aan de universiteit van Leuven was ze ondervoorzitster van de liberale studentenvereniging LVSV. In haar geboortedorp Beveren richtte ze een Jong VLD-afdeling op. Open VLD-topman Karel De Gucht merkte haar talent op en vroeg haar om in de actieve politiek te stappen. Alleen was de tijd daar volgens haar nog niet rijp voor. Bovendien ruilde ze na haar studies Oost-Vlaanderen in voor Antwerpen.

Philippe De Backer is opgetogen met zijn nummer twee op de lijst. ‘Erica is liberaal in hart en nieren, en mijn perfecte running mate’, zegt de Open VLD-lijsttrekker. ‘Zij ziet en voelt de stad als geen ander. Als strafpleiter komt ze in contact met alle lagen van onze samenleving, met daders én slachtoffers, en komt ze bij alle mensen en in alle buurten. Zo weet ze wat speelt voor en achter de deuren in onze stad en is ze dus de geknipte persoon om samen met onze ganse ploeg de stad mee vorm te geven.’

Lijsttrekker De Backer trok normaal met Annemie Turtelboom als nummer twee naar de verkiezingen. Zij trok zich echter terug om vanaf 1 mei aan de slag te gaan bij de Europese Rekenkamer. Een mandaat dat niet te combineren is met een actieve politieke loopbaan.