In Aalst is woensdagavond een man door de politie neergeschoten nadat hij een mes had getrokken.

Volgens Christoph D’Haese (N-VA), de burgemeester van Aalst, liep de man woensdagavond rond 21 uur in de buurt van het station met een getrokken mes. 'De politie is snel en efficiënt ter plaatse gekomen. De agenten hebben gevraagd aan de man om zich over te geven, maar daarop gooide hij zijn mes naar hen. De politie zag dat de man bijkomend gewapend was met een vuurwapen. De agenten hebben hem daarom moeten neutraliseren', aldus D'Haese.

Volgens een ooggetuige heeft de politie nog twee schoten gelost nadat de man al op de grond lag, met het mes nog in zijn hand. Dat zou de agenten veel onbegrip hebben opgeleverd van toeschouwers op de nabijgelegen terrassen.

Toch stelt burgemeester D'Haese dat uit de eerste gegevens zou blijken dat het geweld van de politie gerechtvaardigd was. 'Ik heb overleg gehad met de korpschef. Alles wijst er volgens de eerste ingewonnen informatie op dat het een zaak van wettige zelfverdediging van de agenten was. De man was gevaarlijk, want hij was dubbel gewapend', zegt de burgemeester.

Zwaargewond afgevoerd

Omstaanders vertellen dat de man vooraf op café bedreigingen had geuit, maar over zijn exacte motieven is nog niets bekend. Het zou om een blanke, kale man gaan met een opvallende tatoeage op zijn been: ‘een gewone Aalstenaar’.

Volgens D’Haese is de man zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar verkeert hij niet in levensgevaar. Het parket zal, zoals gebruikelijk is, twee onderzoeken starten: één naar de acties van de neergeschoten man en één naar de politiemannen, om na te gaan of er inderdaad sprake was van wettige zelfverdediging.