Alaphilippe doorbreekt dan toch hegemonie van Valverde en wint Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft 82e editie van de Waalse Pijl gewonnen. De Ardense klassieker die normaal op slot blijft tot de laatste beklimming van de Muur Van Hoei, brak deze keer verrassend vroeg open. Toch kwam alles weer samen voor de laatste klim. Na vier zeges op rij moest topfavoriet Alejandro Valverde zich tevredenstellen met de tweede plaats.

Na een minuut stilte voor de pas overleden Jeroen Goeleven (25) werd iets voor de middag in Seraing het startschot gegeven van de 82e editie van de Waalse Pijl.

Zes vluchters kregen meteen een vrijgeleide van het peloton en enkel de Belgen Kevin Van Melsen (WGG) en Antoine Warnier (WVA) konden nog de sprong naar voren wagen. De overige zes namen waren Romain Hardy, Cesare Benedetti, Anthony Roux, Patrick Müller, Romain Combaud en Anthony Perez. Hun voorsprong bedroeg echter nooit meer dan vijf minuten.

De koers barstte op 58 kilometer van de streep echter al open bij de eerste van drie beklimmingen van de gevreesde Muur van Hoei. Een elite groepje met onder meer Kreuziger, Costa, Kwiatkowski, Gogl en Vanendert werd echter tot de orde geroepen.

Nibali houdt woord

Nadien viel het echter niet stil: het Movistar van topfavoriet Alejandro Valverde werd onder druk gezet met de ene aanval na de andere en de vluchters werden al snel gegrepen. Toen ook toppers als Vincenzo Nibali en Philippe Gilbert op de Côte d’Ereffe doortrokken, kon een kopgroep van 25 renners afstand nemen. Daarbij ook nog toppers als Rui Costa, Kirijenka, Majka en Rojas.

Uiteindelijk bleef Nibali vooruit met vijf kompanen: Jack Haig (Michtelton-Scott), Tanel Kangert (Astana), Maximilian Schachmann (Quick Step) en de twee vroege vluchters Cesare Benedetti (Bora) en Anthony Roux (FDJ). Alles bleef echter speelbaar met een halve minuut voorsprong.

Ongenoegen over motards

Hoe dan ook: code rood voor Movistar dat al van ver vol aan de bak moest. Op de tweede Muur van Huy was het zelfs al luitenant Landa die het tempo bepaalde. Toch kon de groep Nibali nog verder uitlopen en aan de slotronde van 30 kilometer beginnen met 40 onverhoopte seconden voorgift.

Het zorgde voor nervositeit in het peloton: bij de mannen van Movistar maar ook bij de rest. Dat uitte zich onder meer in protest wanneer de motards van de televisie te dicht voor het peloton kwamen rijden, waardoor de knechten van Movistar uit de wind werden gezet.

Benoot halveert achterstand

Toen de voorsprong van de groep Nibali in die slotronde zelfs opliep tot een minuut, kregen de mannen toch hulp van ploegen die de slag hadden gemist zoals Dimension Data, Lotto-Soudal en Team Sky.

Pas toen Tiesj Benoot fors doortrok op kop van het peloton, zakte de voorsprong zienderogen. Benedetti en Roux moesten op zes kilometer voorin dan toch lossen op de Côte de Cherave. Op die helling kregen we nog wat speldenprikken in de groep met favorieten maar Valverde himself volgde spelenderwijs.

Vlak voor de derde en laatste keer Muur van Hoei moesten Nibali en Kangert verrassend Schachmann en Haig laten rijden. De twee koplopers werden op de eigenlijke klim bovendien al snel gegrepen. En dus was het toch weer allemaal samen naar boven sprinten...

Alles of niets op laatste Muur van Hoei

Jelle Vanendert bepaalde bergop het tempo, hij reed zelfs iedereen uit het wiel, behalve Julian Alaphilippe. De Fransman haalde het, voor Valverde.

Uitslag:

1.Julian Alaphilippe