Gemeenten besparen 680 miljoen uit met slimme openbare verlichting
Foto: Fred Debrock

Als alle steden en gemeenten in Vlaanderen zouden overschakelen op slimme ledverlichting langs de wegen, kunnen ze op termijn 680 miljoen euro besparen. Dat heeft Agoria berekend.

Vlaanderen telt in totaal liefst zo’n 1,5 miljoen ‘lichtpunten’ op de openbare weg. Waarvan 80 procent staat langs gemeentewegen en -pleinen. Volgens N-VA-parlementslid Andries Gryffroy kan jaarlijks circa 32 miljoen euro uitgespaard worden op de energierekening door volledig over te schakelen op ledverlichting. Vandaag is 104 miljoen euro nodig om al die lichten te doen branden.

De technologiefederatie maakte vandaag in de commissie Energie van het Vlaams Parlement duidelijk dat de ‘broodnodige’ overschakeling op slimme openbare verlichting veel te traag gaat. Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen, voegde er bovendien aan toe dat de kostenbeparing veel groter kan zijn. Tot 80 procent zelfs.

Overschakelen op niet-geconnecteerde ledverlichting die op vaste periode gedimd kan worden is goed voor een besparing tot 50 procent. En als Vlaanderen erin zou slagen om de publieke verlichting op led-technologie over te schakelen en flexibel aanstuurbaar te maken, dan kan tot 680 miljoen euro bespaard worden op de normale levensduur van de installaties, Waardoor tegelijk de jaarlijkse CO2-uitstoot met meer dan 100.000 ton gereduceerd kan worden.