Eerste cinema opent de deuren in Saudi-Arabië
Foto: AP

In Riyad, de hoofstad van Saudi-Arabië, vindt vandaag in een nieuwe filmzaal de testvertoning plaats van ‘Black Panther’. Daarmee komt een einde aan een periode van 35 jaar waarin geen films in het openbaar werden vertoond in het land.

Nadat de Saudische autoriteiten in december onverwacht aankondigden dat er weer cinema’s geopend mochten worden, opent vandaag de eerste nieuwe filmzaal van het Amerikaanse AMC Entertainment in een zakenwijk van hoofdstad Riyad.

Als eerste film staat de Hollywood-superheldenfilm ‘Black Panther’ op het programma. Enkel mensen uit de filmsector zullen deze testvertoning bijwonen. De opening voor het brede publiek is pas voor volgende maand.

Tot 40 zalen in 5 jaar

AMC, de grootste Amerikaanse cinema-uitbater, tekende eind vorig jaar een deal met Riyad. Binnen de vijf jaar mag het bedrijf 30 tot 40 zalen openen in 15 steden in het hele koninkrijk. Saoedi-Arabië is een enorme, nog onontgonnen markt voor de sector. Er wonen meer dan 30 miljoen mensen, van wie de meerderheid jonger is dan 25.

De beslissing om het cinemaverbod op te heffen, maakt deel uit van het Visie 2030-plan van de 32-jarige Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Die wil met het plan de deuren van het land openen voor investeerders en de economie, die vooral afhankelijk is van de olie-export, te diversifiëren.

Vanaf juni zullen vrouwen, ook dankzij het Visie 2030-plan, eindelijk auto’s mogen besturen. Salman beloofde verder dat Saoedi-Arabië wil terugkeren naar een ‘gematigde islam’.