Alweer Nederlandse stad die genoeg heeft van cannabis
Foto: REUTERS

In dertien buurten van de Nederlandse stad Den Haag is het voortaan verboden een jointje op te steken. De maatregel komt er na vele klachten over overlast.

Wie Nederland zegt, zegt vaak al snel ook cannabis. Het Nederlandse gedoogbeleid is wereldberoemd. 573 coffeeshops in 103  gemeenten verkopen cannabis.

Dat gedoogbeleid komt echter steeds meer onder druk te staan. Het Amsterdamse stadsbestuur heeft al talloze coffeeshops aan banden gelegd, onder meer omdat er criminele feiten werden gepleegd of omdat  er overlast was voor buurtbewoners of omliggende scholen. Rotterdam nam een soortgelijke beslissing.

En nu is ook Den Haag, de op twee na grootste stad van Nederland, ten strijde getrokken tegen de joint. In dertien buurten van Den Haag mag er niet meer geblowd worden. Het gaat onder andere om het volledige stadscentrum en de omgeving van het treinstation. 

Geurhinder

Het stadsbestuur hoopt zo komaf te maken met de vele klachten over geluidsoverlast en geurhinder die ze de afgelopen tijd kregen. ‘Het verbod is gericht op groepen die op straat hangen en die alcohol en softdrugs gebruiken’, zegt de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, bij de regionale omroep Omroep West. ‘Het gaat mij echt niet om die ene persoon die een jointje wil roken. Het is fijn dat de politie groepen die overlast veroorzaken nu kan aanpakken.’ 

Overtreders krijgen de eerste twee weken nog een waarschuwing, daarna is het menens en worden er boetes uitgeschreven. In hotels, bij coffeeshops en in daklozencentra zullen flyers over de maatregel uitgedeeld worden.