Spanjaard wint emotionele eerste rit Tour of the Alps, Froome én Hermans pakken meteen bonus op Aru
Foto: Photo News

Pello Bilbao (Astana) is de eerste leider in de 42e editie van de Tour of The Alps (cat. 2.BC). De 28-jarige Spanjaard kwam maandag solo aan in de openingsrit. Na 134,6 kilometer van Arco naar Folgaria had hij zes seconden voor op zijn land- en teamgenoot Luis Leon Sanchez en de Colombiaan Ivan Ramiro Sosa. Ben Hermans finishte als beste Belg op 10 seconden op de negende plaats.

De Italiaanse rittenkoers is voor heel wat renners, onder wie Chris Froome en Fabio Aru, een voorbereidingswedstrijd op de Giro. De eerste etappe kende een nerveus begin, met tal van aanvalspogingen. Uiteindelijk slaagden Aleksejs Saramotins, Natnael Berhane, Alexey Rybalkin, Davide Ballerini, Matthias Krizek, Pascal Eenkhoorn, Joan Bou, Marco Friedrich en Alex Turrin erin uit het peloton te ontsnappen. De negen reden maximaal een bonus van 3:10 bij elkaar. In het peloton controleerden Groupama-FDJ en Team Sky.

Aan de voet van de slotklim, de Monteé de Serrada, 19,3 kilometer lang, was de bonus van de vluchters stevig gezakt. Uiteindelijk zouden de laatste vluchters op 6 kilometer van de top, 12 van de finish, opgeraapt worden. Meteen daarna volgde een aanval van Sebastien Reichenbach, die gecounterd werd door Giulio Ciccone en nog enkele anderen. Ciccone nam afstand van zijn medevluchters, maar werd finaal weer ingerekend door een groep met favorieten, waarin Sky het tempo bepaalde. In de afdaling sloop Pello Bilbao weg en hij zou zijn voorsprong, ondanks nog werk van Froome, nipt behouden op de lichtjes hellende finish. Dat dankzij het uitstekende afstoppingswerk van zijn ploegmaten van Astana.

Voor Bilbao is het zijn eerste overwinning voor Astana, waar hij sinds vorig jaar deel van uitmaakt. Hij droeg de zege op aan Michele Scarponi. Die kwam vorig jaar bij een aanrijding om het leven, vijf dagen nadat hij in het truitje van Astana zijn laatste overwinning boekte in de eerste rit van de Tour of the Alps.

 

 

Uitslag:

1. Pello Bilbao (Spa/Astana) in 3u26:41

2. Luis Leon Sanchez (Spa) op 0:06

3. Ivan Ramiro Sosa (Col)

4. Thibaut Pinot (Fra) 0:10

5. Christopher Froome (GBr)

6. Domenico Pozzovivo (Ita)

7. George Bennett (NZe)

8. Giulio Ciccone (Ita)

9. Ben Hermans

10. Fabio Aru (Ita) 0:14

Stand:

1. Pello Bilbao (Spa/Astana) in 3u26:31

2. Luis Leon Sanchez (Spa) op 0:10

3. Ivan Ramiro Sosa (Col) 0:12

4. Thibaut Pinot (Fra) 0:20

5. Christopher Froome (GBr)