Friturist stelt veertigste verjaardagsfeest uit zolang verkiezingsuitslag onzeker is
Rudy gooit al veertig jaar lang de frietjes in het vet in frituur Rapide, maar vieren zit er dit jaar niet in. Foto: ddl

Frituur Rapide, het geroemde frietkot op het Kerkplein van Zaventem, viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Hoewel, vieren… Friturist Rudy Van Heer ziet een feest niet zitten, omdat de verkiezingen onzekerheid meebrengen.

Zoals elke dorpskern, is ook het Kerkplein van Zaventem onderhevig aan verandering: handelaars komen en gaan, het woonzorgcentrum kreeg een metamorfose en het parkeerbeleid op het Kerkplein was jarenlang stof voor discussie.Frituur Rapide is de enige zekerheid in die stormwind van verandering. Het typische frietkot staat inmiddels al veertig jaar als enige handelaar te pronken op het Kerkplein in de luchthavengemeente. Maar een groots verjaardagsfeest komt er niet. Zaakvoerder Rudy Van Heer (59) houdt immers rekening met een worstcasescenario waarbij hij binnenkort zijn frituur moet sluiten. De reden? Een mogelijke verandering in het politieke klimaat.

Blauw blijven

Zaventem stemt al sinds 1982 onafgebroken blauw, maar het is nog maar de vraag of dat na de stembusgang van 14 oktober nog zo zal zijn. Tijdens de vorige verkiezingen in 2012 ontstond binnen de Open VLD een tweestrijd om de burgemeesterssjerp en daarnaast is er de opgang van de N-VA. Die factoren maken dat de uitkomst van de komende gemeenteverkiezingen hoogst onduidelijk is.

Die onzekerheid speelt ook Rudy Van Heer, die op zijn 19de voor het eerst frietjes in het vet gooide, parten. “Ik had de voorbije 40 jaar altijd een goed contact met de gemeente”, zegt Van Heer. “College- en raadsleden over de partijgrenzen heen komen hier wel eens een frietje steken en een babbeltje slaan. Een frituur is de ideale toetssteen voor politici om te horen wat er leeft op straat. Als frituuruitbater sla ik steeds een babbeltje met de mensen. Dan hoor je al eens wat.”

Dat babbeltje kan Rudy zeker nog tot 31/12/2019 houden. Daarna verloopt zijn vergunning.

Doemscenario

“Uiteraard hoop ik dat die verlengd wordt. Maar ik moet niet naïef zijn, dan kan snel veranderen, als een nieuwe partij of bestuursploeg komt met plannen voor het Kerkplein waarin geen plaats meer is voor een frituur. Zover is het natuurlijk nog niet. Maar ik hou ook rekening met een doemscenario. Daarom organiseer ik ook geen verjaardagsfeest. Maar als ik kan blijven, volgt dat feestje misschien toch nog.”

Over een plan B heeft de Zaventemse friturist nog niet teveel nagedacht. “Ik ben bijna 60 jaar en kan dus denken aan mijn pensioen. Maar ik doe mijn werk nog heel graag. Ik zou er dus graag nog enkele jaren aanbreien. Maar verhuizen en opnieuw beginnen? Ik weet niet of ik daar nog aan begin.”

Verbonden

“Het Kerkplein is mijn thuis, is onlosmakelijk verbonden met mij en mijn frituur. Ik heb hier zoveel meegemaakt en de tijden zien veranderen. Tijdens mijn beginjaren ontving ik vooral truckchauffeurs, toen er nog geen betaald parkeren gold op het plein. Sinds de invoering van het betalend parkeren, komen vooral dorpsmensen naar de frituur. De gemeente zorgde er wel iedereen een kwartiertje gratis kon parkeren. Net voldoende tijd om een frietje te bestellen. Ik besef dus best dat ik de gemeente dankbaar mag zijn.”