Westerse coalitie herhaalde uren voor aanval voornemen voor militaire actie
Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley Foto: REUTERS
De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hadden vrijdagavond in de VN-Veiligheidsraad nog opnieuw gepleit voor militaire actie tegen Syrië.

In de VN-Veiligheidsraad is vrijdagavond voor de vierde maal deze week gesproken over een militair ingrijpen tegen Syrië, tijdens een vergadering die door Rusland was samengeroepen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley herhaalde daarin het Amerikaanse voornemen om kordaat te reageren op de vermeende gasaanval.

‘Op een bepaald moment moet je iets doen. Je moet zeggen dat het genoeg is’, zei ze. Volgens haar heeft Assad sinds het begin van de burgeroorlog in zijn land al zeker vijftig keer chemische wapens ingezet. ‘President Trump heeft nog geen definitief besluit genomen. Zulke beslissingen neem je niet snel. Maar als we niet optreden tegen het gebruik van gifgas, dan gaat dat ten koste van de hele mensheid.’

Internationaal recht

Ook Frankrijk blijft erbij dat een reactie tegen Syrië nodig is. ‘De Verenigde Naties kunnen niet toestaan dat het internationaal recht zo met de voeten wordt getreden. Frankrijk zal zijn verantwoordelijkheid nemen’, zei de Franse VN-ambassadeur François Delattre.

De Syrische ambassadeur bij de VN liet in de vergadering verstaan dat elke aanval gevolgen zal hebben. ‘Mocht er een aanval komen van het Westen, dan hebben wij geen andere keuze dan onszelf te verdedigen’, zei Bashar al-Jaafari.

Regime omverwerpen

De Russische VN-ambassadeur Vasilly Nebenzja beschuldigde de Amerikanen er dan weer van doelbewust terreur te willen ontketenen in Syrië. ‘Het Westen is alleen maar geïnteresseerd in het omverwerpen van de Syrische regering’, zei hij.

De spoedzitting van de Veiligheidsraad werd voorgezeten door VN-secretaris-generaal António Guterres. ‘De Syrische bevolking lijdt al acht jaren lang. Ik val in herhaling, maar er is geen militaire oplossing voor dit conflict’, zei hij.