Frans gerecht bevriest nalatenschap Johnny Hallyday wegens erfenisruzie
Johnny Hallyday en Laeticia Foto: REUTERS

Een rechtbank in Nanterre, nabij Parijs, heeft vrijdag in het conflict rond de erfenis van Johnny Hallyday de nalatenschap van de Frans-Belgische oerrocker bevroren.

De nabestaanden van de in december overleden Hallyday hebben ruzie over de verdeling van de erfenis, die tientallen miljoenen euro waard zou zijn. De 42-jarige weduwe van de popster, Laeticia, staat lijnrecht tegenover de twee kinderen uit eerdere relaties van Hallyday, David Hallyday en Laura Smet.

In zijn in Californië opgestelde testament heeft Johnny Hallyday, bij de burgerlijke stand bekend als Jean-Philippe Smet, al zijn bezittingen en rechten als artiest nagelaten aan zijn laatste echtgenote, Laeticia, en hun twee geadopteerde minderjarige dochters. Die Amerikaanse staat laat toe een erfenis naar wens te verdelen.

Volgens David Hallyday en Laura Smet zondigt dit testament echter tegen de Franse wet, die onterven niet toelaat. De twee willen dat slechts een kwart van het patrimonium van de aan kanker overleden rocker naar zijn weduwe gaat, en dat de vier kinderen elk 18,75 procent krijgen.

Maandenlange procedure

David Hallyday en Laura Smet denken volgens radiozender France Info dat hun vader zijn testament onder druk heeft opgesteld, of de gevolgen ervan niet verstond.

Door het vonnis kan weduwe Laeticia het onroerend goed van Johnny Hallyday in Frankrijk voorlopig niet verkopen, of erover beschikken.

De bevriezing van de bezittingen en de artistieke rechten blijft van kracht tot de partijen een akkoord bereiken of totdat een rechtbank beslist die op te heffen. Er loopt nu een procedure omtrent de wettelijkheid van het in Californië opgestelde testament. Die procedure kan maanden, zelfs jaren duren.