World Press Photo is ’s werelds grootste en meest prestigieuze journalistieke fotoprijs. De jury noemt de foto van Schemidt ‘een klassieke foto, maar met een enorme energie en dynamiek’. Een ander jurylid heeft het over een ‘symbolisch beeld’.

Schemidt maakte zijn winnende foto vorig jaar, tijdens een protest in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Een demonstrant vatte vuur toen de gastank van een politiemotor ontplofte. Hij overleefde het, maar liep wel zware brandwonden op.

Voorheen maakte de organisatie in één klap alle winnaars bekend, dit jaar brak ze voor het eerst met die traditie door te werken met nominaties. Bekijk hier alle genomineerde foto's.

Andere winnaars

In de nevencompetitie ‘sportverhalen’ was de Belgische fotograaf Alain Schroeder genomineerd met een reeks over kinderjockeys op het Indonesische eiland Soembawa. Hij werd echter niet tot winnaar uitgeroepen. Die eer was voor Oliver Scarff met een beeld van de jaarlijkse Royal Shrovetide Football wedstijd in Ashbourne, Verenigde Koninkrijk. De kant van de rivier waar je geboren bent, bepaalt daar voor welk team je supportert. De wedstrijd zou al sinds de zeventiende eeuw een traditie zijn in de stad. 

In de categorie Mensen won een foto van twee zieke zussen die aan het resignation syndrome lijden. Ze zijn daardoor passief en immobiel en niet in staat zelfstandig te leven. 

Voor de natuur won de Amerikaanse witkopzeearend, een vogel die ooit met uitsterven bedreigd was maar nu opnieuw alomtegenwoordig is in Alaska. 'Milieu' ging naar een zuidelijke witte neushoorn in Botswana. De foto werd genomen vlak voor het dier werd vrijgelaten, nadat het werd gered van stropers in Zuid-Afrika. Deze soort neushoorn is bijna uitgestorven.