Russen roepen Trump op geen geweld te gebruiken, ‘anders dreigt oorlog’
Foto: REUTERS

Rusland zegt niet te willen dat de Verenigde Staten militair ingrijpen in Syrië, omdat het anders tot een oorlog tussen Moskou en Washington zou kunnen komen. Het Witte Huis laat donderdagavond weten dat het daarover nog geen besluit heeft genomen.

President Trump pleegde donderdagavond overleg met zijn adviseurs over een al dan niet gewapend ingrijpen. Het Witte Huis liet na afloop echter weten dat daarover nog geen besluit was genomen. 'We blijven de informatie van de geheime diensten beoordelen en staan in nauw overleg met onze partners en bondgenoten', zei woordvoerster Sarah Sanders donderdag. Trump wil eerst nog praten met de Franse president Emmanuel Macron en de Britse eerste minister Theresa May, zei ze. 

'VS-president Donald Trump en de Britse eerste minister Theresa May kwamen overeen dat het van cruciaal belang is dat het gebruik van chemische wapens niet zonder gevolgen blijft. Ook moet het regime-Assad afgeschrikt worden om nog chemische wapens te gebruiken', klonk het even later in een verklaring van Downing Street. 'Ze blijven nauw samenwerken aan een internationale reactie.'

'Maatregelen noodzakelijk'

De Britse regering kwam donderdagavond ook in spoedzitting bijeen. Volgens een communiqué acht Londen het 'zeer waarschijnlijk' dat het bewind in Damascus verantwoordelijk is voor de veronderstelde gifgasaanval zaterdag, die tot 75 mensen het leven zou hebben gekost.

Rusland wil vrijdag de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeenroepen om te praten over de situatie. Moskou heeft gevraagd dat die sessie zal worden geleid door secretaris-generaal Antonio Guterres.

'Oorlog vermijden is onze topprioriteit'

Rusland dringt er bij de Verenigde Staten en zijn bondgenoten op aan niet militair in te grijpen in Syrië. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasilly Nebenzja, zei dat donderdagavond, na een bijeenkomst in de VN-Veiligheidsraad.

‘Een oorlog vermijden is onze topprioriteit. We hopen niet dat we ooit het punt bereiken waarop er geen andere uitweg meer is’, zei Nebenzia. ‘De situatie is erg gevaarlijk, ook omdat er momenteel al Russische troepen in Syrië zijn. Indien we er niet in slagen de situatie te ontmijnen, kan dat zelfs leiden tot een oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten. Zeker gezien de oorlogstaal die Washington recent heeft geuit.’

De diplomaat verwees daarmee naar de recente uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die woensdag op Twitter zei dat hij klaarstaat voor een militaire aanval op Syrië. Dat naar aanleiding van een gifgasaanval die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad afgelopen zaterdag zou hebben uitgevoerd.