EU-landen mogen Uber verbieden zonder toestemming van Brussel
Foto: REUTERS

Europese lidstaten hebben het recht de activiteiten van Uber in hun land te verbieden en te bestraffen, zonder dat voorafgaandelijk aan de Europese Commissie te melden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag geoordeeld.

Het arrest is een gevolg van een Franse zaak over UberPop. Bij die dienst, die intussen al is opgedoekt, reden niet-professionele chauffeurs met hun eigen voertuig via een app taxiritten. Frankrijk besloot daarom Uber te verbieden, op basis van een nieuwe wet die in 2014 werd aangenomen.

De taxidienst voerde aan dat het op basis van die wet niet verboden kon worden, omdat Frankrijk die wettekst niet had aangemeld bij de Europese Commissie. Het Europees Hof veegde dat argument dinsdag echter van tafel.

Dezelfde regels

Het Hof oordeelde in december al dat Uber geen softwarebedrijf maar een transportmaatschappij is, en dus dezelfde regels kan worden opgelegd als klassieke vervoersmaatschappijen.

Het vonnis is een nieuwe tegenslag voor het Amerikaanse bedrijf. Uber staat niet alleen in Frankrijk terecht voor het niet naleven van de regels die gelden in de taxisector, in Spanje loopt een gelijkaardige zaak.

Uber biedt ook in Brussel zijn diensten aan. Boze taxichauffeurs voerden er al meermaals actie tegen de populaire applicatie.