Stakingen sturen luchtverkeer in de war
Foto: REUTERS

Zowel bij Lufthansa als bij Air France staakt het personeel vandaag. Dat leidt tot heel wat geschrapte vluchten.

Zowat de helft van alle geplande vluchten van het Duitse Lufthansa zal vandaag niet doorgaan. Om 5 uur ’s ochtends begonnen grondpersoneel en brandweer te staken op de grote luchthavens van Frankfurt en München, maar ook op de kleinere zoals Keulen en Bremen.

De staking gaat uit van de vakbond Ver.di, die 6 procent loonsverhoging eist voor 2,3 miljoen werknemers in overheidsdiensten. Lufthansa noemt de actie ‘compleet onaanvaardbaar’ en zegt dat het bedrijf geen rechtstreeks betrokken partij is in het conflict. Lufthansa zegt 800 van de 1.600 vluchten te moeten schrappen. Dat zou 90.000 reizigers treffen. Vanop Brussels Airport zijn enkele vluchten naar München en Frankfurt geannuleerd.

Getroffen passagiers kunnen hun vlucht de komende zeven dagen gratis omboeken. Vluchten die wel doorgaan, zouden vertraagd kunnen zijn, meldt het bedrijf.

Air France

Niet alleen Duitse vliegtuigen blijven vandaag aan de grond. Bij Air France eist het personeel hogere lonen. Concreet eist het 6 procent opslag, nu het financieel beter gaat met het bedrijf. De directie werpt tegen dat het herstel nog fragiel is, en minder uitgesproken is dan bij de concurrentie.

Het conflict is al sinds februari aan de gang. Zaterdag was het al de vijfde actiedag van 2018 voor Air France. De actie van vandaag maakt deel uit zes verschillende actiedagen die werden gepland. Morgen volgt er nog eentje. De staking bij Air France is bovendien versmolten met de nationale stakingsgolf die Frankrijk overspoelt als protest tegen de hervormingsagenda van president Emmanuel Macron.

De luchtvaartmaatschappij stelde dat vandaag een kwart van de vluchten geannuleerd zou worden. Air France zegt dat 34 procent van de stakers piloten zijn, 26 procent cabinepersoneel en 19 procent grondpersoneel.