Slimste Mens-rabbijn lonkt naar CD&V
Foto: FRBE

De bekende Antwerpse rabbijn, Aaron Malinsky, zou straks een extra troef kunnen worden op de CD&V-lijst in Antwerpen. ‘Iedereen is welkom, maar over een specifieke plaats is nog niet gesproken’, klinkt het bij lijsttrekker Kris Peeters.

Malinsky verwierf bekendheid in Vlaanderen door zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. In het dagelijkse leven is hij theoloog en bestuurslid van de grootste Joodse gemeenschap in Antwerpen. Net na nieuwjaar liet Malinsky al verstaan dat hij zich politiek wil engageren. In De Morgen zegt hij nu dat hij zich ‘achter CD&V wil scharen’.

Of hij ook effectief op de lijst gaat staan, is nog onzeker. Malinsky is wel bereid, maar wil weten of hij ook verkozen kan raken als gemeenteraadslid. Dat lijkt een moeilijke opdracht aangezien de eerste vijf plaatsen op de CD&V-lijst al vastliggen.

Lijsttrekker Kris Peeters laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. ‘Pas na de paasvakantie komen we opnieuw samen om de kandidaturen te bekijken’, zegt zijn woordvoerster. ‘Iedereen is welkom om ons te steunen, maar de verdere gesprekken moeten nog worden gevoerd.’

‘Aanwinst voor de stad’

Malinksy is onder meer goed bevriend met Jan De Volder, de man die aan de doopvont stond van het christelijke weekblad Tertio en op de vijfde plaats op de CD&V-lijst staat. Volgens De Volder heeft Malinsky inderdaad ‘ambitie’, maar zijn de plannen van CD&V met hem nog onduidelijk. ‘Hij is zeker een aanwinst voor de stad. Of hij ook een aanwinst is voor de politiek, kan ik nog niet zeggen. Dat beslist de lijsttrekker. Maar ik kan me voorstellen dat er nog iemand van de Joodse gemeenschap op onze lijst zal staan’, zegt De Volder.