De Slowaak Peter Sagan (BORA-hansgrohe) heeft de 116e editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De wereldkampioen klopte de laatst overgebleven vluchter de Zwitser Sylvan Dillier (AG2R) in de spurt. De koers werd overschaduwd door een jammerlijk voorval met Michael Goolaerts (Willem’s Veranda-Crelan). De jonge Belg kreeg een hartstilstand en viel. Zijn situatie is voorlopig onduidelijk.

Onder een stralende zon trokken 174 renners zich op gang in Compiègne. Dat hadden er 175 moeten zijn, maar Tom Stamsnijder (Sunweb) gaf ziek forfait. Bepaalde kasseistroken, onder meer het Bos van Wallers, kregen in de ochtend nog een regenbui over zich heen. Rond 10u30 trok ook daar de hemel open, al bleven de kasseien gevaarlijk glad.

Net als in de Ronde van Vlaanderen kregen we een nerveuze openingsfase. Slag om slinger probeerden renners weg te geraken, maar Quick Step Floors legde een strak tempo op in het peloton. Na 35 kilometer was het dan toch zover. De Belgen Jelle Wallays (Lotto - Soudal) en Ludovic Robeet (WB - Aqua Protect - Veranclassic) gooiden de knuppel in het hoenderhok. Twee tegenaanvallen - met daarbij Jimmy Duquennoy (WB - Aqua Protect - Veranclassic) als derde landgenoot - voegden zich bij de twee leiders en we kregen een kopgroep van negen man sterk. Zij zouden een maximum voorsprong van 8’30” bij elkaar rijden. Ondertussen tekende Jack Bauer (Mitchelton-Scott) voor de eerste val van de dag. De Nieuw-Zeelander hield er een gescheurde broek aan over.

De eerste kasseistroken lagen er ondertussen ongelooflijk modderig bij, door de ochtendlijke regenbuien. Voor een veldrijder als Wout Van Aert misschien een zegen, maar wel extra gevaarlijk. Nog voor de eerste kasseistroken zag favoriet Greg Van Avermaet al een ploegmaat uitvallen. Stefan Küng ging tegen het asfalt en de BMC-renner moest er de brui aan geven, Jürgen Roelandts ging eveneens onderuit maar kon wel verder. Movistar zag niet veel later Nelson Oliviera uitvallen.

Veel tumult en al enkele valpartijen voor de kasseien, dat moest wel problemen geven op de stroken zelf. En ja hoor, op de eerste kasseien van Troisville was er meteen een massale val. Van Avermaet, Lampaert en Naesen werden opgehouden en moest meteen achtervolgen. Op de derde strook (Saint-Python) voltrok zich dan het drama van de dag, die de hele koers zou overschaduwen. De 22-jarige Michael Goolaerts kreeg een hartstilstand op de fiets en tegen de grond. De ploegmaat van Wout Van Aert bij Veranda’s Willems-Crelan moest gereanimeerd worden en werd per helikopter naar het ziekenhuis gevoerd. (Lees hier meer)

Sagan demonstreert in Parijs-Roubaix
Foto: Photo News

De nervositeit bleef stijgen in het peloton, ondertussen zagen we ook Thomas (Sky) en Cort Nielsen (Astana) uit koers stappen. Van Avermaet zag dan ook nog eens Roelandts opgeven, de gevolgen een eerdere val. Wat een slagveld, deze Parijs-Roubaix. En het einde was nog niet in zicht. Vooraan bleven ze intussen goed ronddraaien, al ging de voorsprong stevig naar beneden door tegenprikken achterin. In het Bos van Wallers toonde Wallays zijn goede benen. Hij ranselde de kopgroep uiteen, uiteindelijk zou hij enkel met Dillier (AG2R) en Bystrom (UAE) overblijven.

Sagan demonstreert in Parijs-Roubaix
Wallays leidt de vluchters over de kasseien. Foto: Photo News

In het peloton trok Mike Theunissen (Sunweb) stevig door op de kasseien, hij kreeg Philippe Gilbert (Quick Step Floors) en Nils Politt (Katusha-Alpecin) mee. De drie trokken stevig door en raapten enkele afvallers van de lange vlucht op. Maar onder impuls van Oss, in dienst van Sagan, kwam de groep der favorieten weer bij Gilbert en co. Het signaal voor Stybar om te versnellen. De Tsjech gooide de tweede troefkaart van Quick Step Floors op tafel. Even leek hij ontketend, maar raakte niet tot bij Wallays en co. Ook hij werd opnieuw ingerekend. In de achtergrond kreeg Naesen alweer af te rekenen met pech. Nadat hij eerder werd opgehouden voor een val, reed hij nu lek achteraan.

De koers brak nu helemaal open. Eerst versnelde Van Avermaet, maar de kopman van BMC raakte nniet weg. Van Aert en Sagan reden de kloof dicht. Dan was het de beurt aan de wereldkampioen zelf om zijn kaarten op tafel te gooien. En Sagan kende wel succes, want de Slowaak reed in zijn eentje naar de leiders toe. Stuyven en Van Aert - wat reed die alweer ijzersterk - reageerden. Intussen waren we na een stevige val ook Luke Rowe (Sky), Martin (Katusha-Alpecin) en Kristoff (UAE) kwijtgeraakt.

Stuyven en Van Aert bleven hangen op ca. 20 seconden en kregen iets later het gezelschap van een kransje favorieten. Gilbert, Vandenbergh, Terpstra, Vanmarcke, Van Avermaet, Bystrom en Phinney kwamen aansluiten, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. De achterstand groeide en ze volgden met nog 40 km te gaan op ca. 50” van de kopgroep, waar enkel Dillier en een uitmuntende Wallays een ontketende Sagan konden volgen. Na een nieuwe versnelling in de achtervolgende groep losten Gilbert, Vandenbergh en Bystrom de rol. Jens Debusschere (Lotto-Soudal) maakte de omgekeerde beweging en reed in zijn eentje naar Van Avermaet en co toe.

Sagan demonstreert in Parijs-Roubaix
Foto: EPA-EFE

Wallays en Dillier slaagden er verrassend lang in om in het wiel van de wereldkampioen te volgen. Die sukkelde even met een losstaand stuur, maar Sagan zou Sagan niet zijn als hij dat zelf al fietsend zou oplossen met een imbussleuteltje. Met nog 25km te gaan was het over en out voor Wallays, die Dillier en Sagan zag wegrijden. Het zag er meer en meer naar uit dat de koers gereden was, de achtervolgende favorieten - met alle grote namen - moest steeds meer tijd toegeven zag de achterstand oplopen tot ruim boven de minuut.

Sagan bleef het gaspedaal induwen, Dillier liet zich gewillig meeglijden. Bij de achtervolgende favorieten kende een sterke Van Aert op een slecht moment materiaalpech. Weg was een mogelijke top vijf. Waar de achtervolgers op een gegeven moment hun achterstand richting de twee minuten zagen oplopen, ging het vooraan plots wat moeizamer. Het verschil met de overblijvers in de achtervolging - Vanmarcke, Van Avermaet, Stuyven en Terpstra - zakte snel onder de minuut, maar stabiliseerde dan wel rond de 45”. Prompt was het weer razend spannend, Sagan liet ook Dillier veel meer aan de kop rijden.

Sagan demonstreert in Parijs-Roubaix
Foto: EPA-EFE

Maar wie hoopte dat we nog een sensationele ommekeer zouden krijgen, was eraan voor de moeite. Na de laatste échte kasseistrook, Willems à Hem op ca. 8 km van de meet, groeide het verschil weer naar boven de 50”. Sagan leek zegezeker, al lag Dillier nog op vinkenslag. In een spurt met twee klopte Sagan vervolgens makkelijk zijn kompaan. Sagan wint zo een eerste keer Parijs-Roubaix. Hij is de eerste wereldkampioen die daarin slaagt in 37 jaar. Bernard Hinault was de laatste die hem voor ging.