Op Facebook zijn beelden verspreid van een trouwstoet in Genk die een straat en het bijhorend verkeer volledig blokkeert. Een rookwolk veroorzaakt door slippende banden vertroebelt het zicht en er werden schoten gelost, vermoedelijk uit een alarmpistool. 'Zulk gedrag is niet alleen egoïstisch maar ook nog eens ongelooflijk dom', reageert minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De trouwstoet vond gisteren plaats aan de Stalenstraat in Genk, een populaire winkelstraat in het centrum van de stad. Familie en sympathisanten verzamelden hun wagens daar en blokkeerden zo de weg. Er ontstonden heel wat rookpluimen omdat de bestuurders de banden van hun wagens laten slippen. Het gefeest beperkte zich echter niet tot muziek en geroep in het verkeer, er werden ook verschillende schoten afgevuurd - vermoedelijk van een alarmpistool.

'Onbegrijpelijk dat sommigen hun les nog niet geleerd hebben', reageert minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Volgens hem zijn zowel de federale als de lokale politie alerter geworden. 'Dat zal in deze zaak niet anders zijn. Zulks gedrag is niet alleen ongelooflijk egoïstisch maar ook nog eens ongelooflijk dom. Zeker als je weet dat alles gefilmd wordt. Boontje komt dra om zijn loontje', besluit de minister. 

'Ontolereerbaar'

Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) laat weten dat de trouwstoet in de Stalenstraat ontolereerbaar is. 'De politie werd op het ogenblik dat de feestvierders zich manifesteerden in de Stalenstraat opgeroepen en is ook meteen ter plaatse gegaan', zegt Dries. 'Maar de feestvierders waren toen ze toekwamen al vertrokken. De politie gaat, aan de hand van de beelden die gemaakt zijn, dit tot op het bot onderzoeken. We gaan ook na hoe we hier in de toekomst mee omgaan.'

Enkele omstaanders filmden het gebeuren met hun smartphone en plaatsten de beelden op Facebook.

'Het moet stoppen'

'Dit is geen uiting van vreugde bij een huwelijk. Het is een demonstratie van dominantie door één bepaalde groep die zich onaantastbaar voelt: de straten zijn van ons!', reageert Genkse politica en staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA).

De Genkse politica is het absoluut niet eens met het gedrag en eist actie van het bestuur. 'Zwaaien met pistolen op de openbare weg. Gaat het nog? Ze menen dat de verkeersregels en regels van fatsoen niet voor hen gelden. Alarmpistool of niet? Wie doet zoiets. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Dat is een proces waarbij men zich geleidelijk onaantastbaar voelt. En het moet stoppen. Ik eis dat het bestuur niet meer laat betijen.'

Strenger optreden

Het probleem van de trouwstoeten duikt al langer dan vandaag op in het straatbeeld, maar het fenomeen wekt vooral de laatste maanden heel wat frustraties op bij andere weggebruikers. Toen de A12 een aantal weken geleden volledig lamgelegd werd door een trouwstoet, werd aan de alarmbel getrokken en sindsdien zou de politie de controles opvoeren en strenger optreden.