Mogelijk nieuwe chemische aanval in Syrië: 'Zeker 150 doden'
Een kind krijgt een behandeling nadat het symptomen van een gasaanval in Douma bij Oost-Ghouta vertoonde. Foto: EPA-EFE

Het Syrische leger zou in Douma, de laatste stad in Oost-Goutha die nog in handen van rebellen is, in de nacht van zaterdag op zondag een gifgasaanval hebben uitgevoerd. Dat zeggen verschillende ngo’s waaronder de Syrische hulporganisatie Withelmen. Volgens de Syrische staatstelevisie ontkent het regime een chemische aanval uitgevoerd te hebben.

Een helikopter van de Syrische luchtmacht dropte zaterdagavond in Douma een vatenbom met chemicaliën, zo zeggen de Withelmen. Aanvankelijk sprak de organisatie van ‘meer dan veertig doden en honderden gewonden’, maar ondertussen stelde ze de balans al bij naar ‘minstens 150 doden en 1.000 gewonden’. Ganse families zouden op hun schuilplaatsen zijn gestikt. The White Helmets deelde verschillende (niet geverifiëerde) beelden van de slachtoffers, waaronder heel wat kinderen, via hun Twitteraccount. Opgelet, die beelden kunnen schokkend zijn.

Het Syrische staatspersagentschap Sana ontkent de berichten verspreid in ‘enkele media die ervoor bekendstaan terroristen te ondersteunen’. Die dienen er volgens het Syrische regime enkel voor om het Syrische leger te hinderen, luidt het. Volgens de staat zijn de rebellen in Oost-Goutha bijna verslagen en sturen ze daarom valse berichten de wereld in. Ook Rusland ontkent het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. 

Ook de Unie van Syrische Medische Organisaties (UOSSM) gaat uit van een chemische aanval, zo zei de organisatie eerder al. UOSSM gaf daar toen de balans van 25 doden en meer dan 500 gewonden bij. ‘Het is een van de ergste chemische aanvallen ooit in Syrië’, zei voorzitter Ghanem Tayara. Volgens de BBC zeggen dokters ter plaatse dat er minstens 70 doden vielen en kan dat dodental nog oplopen.

Mogelijk nieuwe chemische aanval in Syrië: 'Zeker 150 doden'
Rookpluimen stijgen op na bombardementen op de stad Douma. Foto: AFP

Kinderen gestikt

Daarnaast gaf ook het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdagavond op zijn website te kennen dat zeker elf mensen, onder wie minstens vijf kinderen, gestikt waren na bombardementen in Douma. Volgens de organisatie kwam het aantal burgerdoden op twee dagen tijd daarmee op 48.

 

Mogelijk nieuwe chemische aanval in Syrië: 'Zeker 150 doden'
Gewonde Syrische burgers stromen toe in het ziekenhuis. Foto: EPA-EFE

VS volgen ‘verontrustende berichten’ op

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ‘verontrustende berichten’ op over de ‘mogelijke nieuwe chemische aanval, deze keer op een ziekenhuis in Douma’. Dat zei woordvoerster Heather Nauert.

‘Berichten van een aantal contacten en medisch personeel wijzen op een mogelijk erg hoog aantal slachtoffers, onder wie ook families die aan het schuilen waren’, zegt Nauert. ‘Deze berichten zijn, als ze worden bevestigd, afschuwelijk en vergen een onmiddellijk antwoord van de internationale gemeenschap’, aldus de woordvoerster, die erop wijst dat het Syrische regeringsleger in april vorig jaar ook al meer dan 100 mensen doodde met saringas in het Syrische dorpje Khan Shaykhun.

Door Syrië te beschermen, draagt Rusland de uiteindelijke verantwoordelijk voor deze aanvallen, besluit Nauert.