Wereldwijde cyberaanval met niet mis te verstane boodschap: ‘blijf van onze verkiezingen’
Foto: BELGAIMAGE

Hackers hebben netwerken aangevallen in een aantal landen, waaronder Iran. Daar hebben ze het beeld van de Amerikaanse vlag achtergelaten met de waarschuwing: ‘Knoei niet met onze verkiezingen.’ Dat meldt de Iraanse minister van IT zaterdag.

‘De aanval heeft waarschijnlijk 200.000 router-switches over de hele wereld getroffen, waaronder 35.000 switches in ons land’, zei het ministerie van Communicatie en Informatietechnologie in een verklaring van het officiële Iraanse persbureau IRNA.

Volgens de verklaring werden internetproviders getroffen en klanten van het internet gegooid. Dit zou mogelijk geweest zijn door een kwetsbaarheid in Cisco-routers. Het bedrijf had hiervoor eerder een waarschuwing uitgestuurd, met een update die sommige Iraanse bedrijven nog niet hadden geïnstalleerd wegens de Iraanse nieuwjaarsvakantie.

Cisco reageerde zelf initieel niet op de vraag naar commentaar. Donderdag publiceerde Nick Biasini, onderzoeker bij Cisco, dan toch een blogpost waarin hij verwees naar de aanval. ‘Er waren verschillende incidenten in meerdere landen, waarbij in bepaalde gevallen de achilleshiel van ons systeem werd geviseerd.’ ‘Het gevolg is dat we onze klanten actief moeten aansporen de beschikbare oplossing toe te passen.’

De Iraanse IT-minister Mohammad Javad Azari-Jahromi postte op Twitter een screenshot van een van de toestellen met de vlag en boodschap van de hackers. Het zou volgens hem niet duidelijk zijn wie achter de aanval zit. Wel zouden vooral Europa, India en de Verenigde Staten het slachtoffer zijn geworden.