Braziliaanse ex-president: ‘Ik sta niet boven de wet’
Foto: AFP

Voormalig Braziliaans president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zich zaterdag overgegeven aan de politie. Een dag eerder trotseerde hij nog het bevel van de rechter om een 12-jarige gevangenisstraf uit te zitten wegens corruptie. Zijn poging om dit jaar opnieuw aan de macht te worden, lijkt daardoor op een dood spoor te komen te zitten.

In een vurige toespraak voor het hoofdkwartier van de staalarbeidersvakbond, benadrukte hij zaterdag eerst nog zijn onschuld. Hij noemde zijn veroordeling ook een politiek misdrijf, maar hij gaf de strijd met de autoriteiten uiteindelijk wel op.

Lula werd met een klein vliegtuig overgevlogen naar de gevangenis van Curitiba nadat hij zich om 20.30 uur lokale tijd had aangegeven bij de federale politie in Sao Paulo. Hij moet er een celstraf uitzitten van 12 jaar en 1 maand. De gewezen vakbondsleider gaat wel nog in beroep tegen de uitspraak, maar hij bracht afgelopen nacht in de gevangenis door.

‘Ik zal me schikken naar de wet, en jullie zullen allemaal Lula worden’, zei hij de juichende menigte. ‘Ik sta niet boven de wet. Als ik niet in de wet geloofde, zou ik geen politieke partij hebben opgericht. Dan was ik een revolutie gestart.’

Supporters

Sinds Lula donderdag aan het hoofdkwartier arriveerde, verzamelde zich een steeds grotere menigte supporters die de politie ervan weerhield de ex-president in hechtenis te nemen. Een gewelddadige confrontatie werd niet uitgesloten. Terwijl Lula zaterdag zijn toespraak hield, en daarna nog een praatje maakte met assistenten en bondgenoten, wachtte de politie geduldig op zijn overgave.

Steekpenningen

Lula werd veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. Zo zou een ingenieursbureau een appartement aan zee gerenoveerd hebben - dat hij ontkent te bezitten - in ruil voor hulp bij het plaatsen van overheidsopdrachten. Hij moet een straf uitzitten van twaalf jaar. Meerdere verzoeken om tot het eind van de beroepsprocedure op vrije voeten te mogen blijven, werden afgewezen. ‘Ik ben de enige persoon die vervolgd wordt voor een appartement dat niet van mij is’, zei hij daarover.

Door Lula’s gevangenschap wordt de meest invloedrijke figuur van de politieke scene verwijderd. Ze hertekent ook de verkiezingsrace. Volgens de Braziliaanse wet mag een veroordeelde kandidaat zich de volgende acht jaar niet verkiesbaar stellen. In het verleden werd hier zelden een uitzondering op gemaakt, het is dus nog onduidelijk of Lula zich in oktober opnieuw kandidaat mag stellen voor het hoogste staatsambt.