Angela Merkel: ‘Diep geschokt door de vreselijke gebeurtenissen in Münster’
Foto: AFP
Verschillende politici betuigen hun medeleven aan de slachtoffers in het Duitse Münster. Een man met psychische problemen reed er met een bestelwagen in op een terras. Drie mensen kwamen daarbij om en een twintigtal anderen raakte gewond. De Duitse bondskanselier belooft in een verklaring een volledig onderzoek.

 

‘Ik ben diep geschokt door de vreselijke gebeurtenissen in Münster’, laat Angela Merkel weten in een officiële verklaring. ‘Al het denkbare zal gedaan worden om de motieven achter deze daad uit te klaren en om de slachtoffers en hun familie te steunen.’

Merkel is niet de enige die haar medeleven uit. ‘De berichten die ons vanuit Münster bereiken zijn afschuwelijk’, laat ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier weten. ‘We moeten uitgaan van een zware daad van geweld. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Mijn diep medeleven voor al wie een geliefde verloren is.’
 

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt ‘te rouwen met Münster’. ‘Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden. Mijn grote dank naar al wie tijdens deze moeilijke momenten hulp biedt. Ik wens hen en de gewonden veel sterkte.’

 

In ons land liet Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon via Twitter weten ‘op dit ogenblik geen linken met België te zien’. ‘Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de politie- en hulpdiensten in Noordrijn-Westfalen’, aldus Jambon.

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet via Twitter weten dat ‘zijn gedachten bij de slachtoffers en gewonden in Münster zijn en bij hun families en vrienden’.

Rusland en VS

Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven uitgedrukt aan Duits president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel, zo meldt het Kremlin. In de telegram van Poetin vraagt het Russische staatshoofd aan zijn Duitse ambtsgenoot om zijn 'oprechte deelneming' over te maken aan de naasten van de slachtoffers. Hij wenst hen ook een 'spoedig herstel'.

'Ook al hebben de Duitse autoriteiten nog geen motief bekendgemaakt van deze laffe daad, veroordelen we ze', zegt Trump dan weer in een mededeling van het Witte Huis. 'Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie van de slachtoffers. De gewonden wensen we een volledig herstel toe.' De Amerikaanse regering zegt Duitsland alle hulp toe, klinkt het nog.