De 21-jarige James Whelan heeft zaterdag de Ronde van Vlaanderen voor beloften, met start en aankomst na 166 kilometer in Oudenaarde, gewonnen. De Australiër haalde het, in zijn eerste zege van het seizoen, afgescheiden voor de Duitser Max Kanter en zijn landgenoot Robert Stannard. Cedric Beullens was met een twaalfde plaats beste Belg. Whelan rondde een solo af van 19 kilometer af.

Wellicht door het mooie weer bleef de wedstrijd lang gesloten. Tot na 25 kilometer koers Anthony Debuy, Patrick Gamper en Andreas Andersson in de aanval trokken. Het peloton liet niet begaan en nog voor de passage aan de kasseizone van de Lippenhovestraat, na 35 kilometer, was alles te herdoen. Een compact peloton stoof naar de eerste van 17 hellingen, de Leberg. Het sein voor Patrick Gamper en Jon Bozic om hun kans te wagen. Zij kregen een maximale toegift van 2:45 op het peloton. De beklimming van de Muur van Geraardsbergen zorgde ervoor dat de vaart in de grote groep gevoelig opgetrokken werd. Mathias Jorgensen en Szymon Sajnik voegden zich net over halfkoers bij de twee leiders. Nog voor de beklimming van de Oude Kwaremont, op 50 kilometer van de finish, reed alles op een zakdoek. En wat later volgde een hergroepering.

Net voor het ingaan van de enige plaatselijke ronde, 18 kilometer met daarin de beklimmingen van de Achterberg, Boigneberg en Wolvenberg, versnelde Whelan. Stan Dewulf trachtte in zijn eentje nog naar de Australiër toe te rijden, maar slaagde niet in zijn opzet. Whelan kon zo uitgebreid het zegegebaar maken.